Remco Slump
Remco Slump Video 28 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom de elektrische Smart #3 zóveel leuker is dan verwacht

Daar gaan we weer, dachten we, nóg een Chinese elektrische SUV. Maar gelukkig blijkt de Smart #3 een ontzettend leuk apparaat te zijn, waar je zelfs een lach van op je gezicht krijgt.

De Smart #3 is de grotere versie van de #1, met een 13 centimeter langere koets en een wielbasis die met 3,5 centimeter is gegroeid. Bovendien heeft hij een uitgesproken coupé-daklijn.

Sportieve Smart #3

Om de #3 een sportiever karakter te geven, heeft-ie andere veren, dempers en rubbers. Daardoor is hij iets stijver geworden dan de Smart #1, maar zeker niet oncomfortabel en zelfs een tikje spannend.

Platform van Geely

De Smart #3 staat op een platform van Geely, dat ook wordt gebruikt voor de Volvo EX30 en Zeekr X. Hij is er met achterwielaandrijving en 272 pk, maar ook als vierwielaangedreven Brabus met 428 pk.

Instapversie Pro

De instapversie is de Pro, die op zijn batterij zo’n 325 kilometer ver komt en met slechts 7,7 kW kan laden. Alle varianten daarboven zitten op zo’n 450 kilometer en een maximale AC-laadsnelheid van 22 kW.

Dit is de daadwerkelijke actieradius en laadsnelheid van de Smart #1

Aan de snellader haalt de Smart #3 wat andere EV’s ook halen: een laadtijd van minder dan een half uur van 10 procent naar 80 procent laadniveau. En dat is  meer dan voldoende.

Been- en hoofdruimte

De been- en hoofdruimte achterin zijn prima. Smart rust de #3 standaard uit met een glazen dak, maar laat het oprolbare zonnescherm weg, anders zou dat te veel hoofdruimte kosten.

Smart trekt doek van Smart #3: de eerste ‘sportieve coupé’ van het merk

Opvallend is de hoge middentunnel, die richting het dashboard uitwaaiert naar links en naar rechts. Voor langere bestuurders en inzittenden betekent dat een pijnlijke botsing tussen bovenbeen en hard plastic.

Cheetah als avatar

De afwerking van de Smart #3 is voorbeeldig, al zijn de gebruikte materialen niet allemaal even premium. Op het infotainmentscherm loopt een ‘cheetah’ rond, die de boordcomputer van de auto verbeeldt.

Koopwijzer: Smart Roadster – Prijzen, problemen en uitvoeringen

Je kunt er tegen praten, al vragen wij ons af waarom dat dan een olijk tekenfilmdier moet zijn. In Europese auto’s praat je ook in het luchtledige. Kennelijk vindt de Chinese consumente zo’n ‘avatar’ belangrijk.

#3

Smart

8 Score

Pluspunten

  • Speelse rijeigenschappen
  • Buitengewoon stil interieur
  • Afwerking is top

Minpunten

  • Hoge middentunnel zit in de weg van benen
  • Bediening niet altijd even handig
  • Exterieur met wel erg veel Mercedes-trekjes

De Smart #3 is zoveel leuker dan we hadden verwacht. Hij rijdt goed, heeft een enorm verfijnde aandrijflijn, is ongelofelijk stil en tovert zelfs af en toe een lach op je gezicht. Nadelen zijn er weinig. Voor langere mensen is de hoge middentunnel een pijnlijk obstakel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.