Autovisie
Autovisie Koopwijzer 1 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Koopwijzer: Smart Roadster – Prijzen, problemen en uitvoeringen

Een kleine lichtgewicht sportauto met achterwielaandrijving, een uitneembaar dak en de nadruk op snelheidsbeleving in plaats van pure snelheid. De Smart Roadster is een leuke betaalbare cabrio. Autovisie duikt in de problemen, uitvoeringen en prijzen van de occasion in deze koopwijzer.

Met de Roadster Concept presenteert stadsautomerk Smart in 1999 een speels gestileerde tweezitter in de stijl van de MG Midget en Triumph Spitfire.

Productie Smart Roadster

De productieversie volgt in 2002. Net als de ForTwo heeft de Roadster een aluminium Tridion veiligheidskooi, een gedownsizede driecilinder turbomotor en een controversiële sequentiële transmissie. Voor open rijplezier zorgt een uitneembaar tweedelig kunststof dak of een elektrisch bedienbare softtop.

Hoge nieuwprijzen en problemen Smart Roadster

Hoge nieuwprijzen, uitgesproken vormgeving en niet-foutloze bouwkwaliteit bezegelen het lot van de Roadster. Dat concurrenten voor hetzelfde geld meer vermogen, meer ruimte en meer comfort bieden, bespoedigt het vervroegde einde.

Smart Roadster, koopwijzer, problemen, prijzen, uitvoeringen
Smart Roadster Brabus. (Afbeelding: Wheelsage)

Met uitzondering van de zeldzamere Roadster-Coupé en originele Brabussen is de Roadster op de occasionmarkt jarenlang voor weinig geld te koop geweest. Die tijden zijn voorbij. Echt goedkope exemplaren zijn zeldzaam en meestal niet zonder reden scherp geprijsd: voor zo’n kleine auto kan achterstallig onderhoud verrassend grote rekeningen opleveren.

Een gevonden occasion

Op Gaspedaal.nl vinden we voor 3950 euro een origineel Nederlandse Smart Roadster. Hij heeft de 60 kW/82 pk-motor, komt uit 2004 en heeft 186.000 NAP-kilometers afgelegd. Dit ‘triple black’ exemplaar neemt het begrip minimalisme bloedserieus, want los van lichtmetalen wielen en een bagagerek op de motorklep moet je fabrieksopties met een lampje zoeken.

Aan het rijplezier verandert dat niets. Als het gaat om lichtvoetigheid, snelheidsbeleving, lage maandlasten en brandstofkosten, is de Smart Roadster nog steeds een uniek aanbod.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van de Smart Roadster?

De driecilinder turbomotor heeft op tijd verse olie nodig. Verwaarlozing van het onderhoud kan turboslijtage, distributiekettingslijtage en andere motorische malaise veroorzaken. Maatwerksoftware laat de Softouch-transmissie sneller schakelen. Waarschuwingsmeldingen over een transmissiestoring liggen vaak aan een sensor en niet aan de bak. Waterlekkage via dak, spiegels en portieren kan dure elektronicastoringen (SAM-module) veroorzaken.

Koopwijzer: Kia Soul EV – problemen, uitvoeringen en prijzen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.