Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 13 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit: Smart Roadster-Coupé Brabus

De Smart Roadster-Coupé Brabus heeft alle kenmerken van een exoot door achterwielaandrijving, een potente motor achterin en een gewicht van 815 kg. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit hoor je of hij ook echt is.

De tweezits Smart Roadster-Coupé Brabus is geproduceerd tussen 2003 en 2005, omdat Smart het alleen met de City-Coupé niet kon rooien. Daarom werd er op basis van een verlengd platform van de gewone Smart deze Roadster en Roadster-Coupé ontwikkeld. Eerstgenoemde heeft een staande achterruit en de 25 kg zwaardere coupé een glazen achterklep. Zoals u hem hier ziet. Allebei standaard met een elektrisch bedienbare softtop en uitneembare dakbogen. Optioneel waren er twee harde dakdelen leverbaar. Een succes is het niet geworden door de hoge prijs, lekkages en problemen met de elektronica, waardoor er dure garantieclaims volgden. Naar verluidt zou Daimler-Chrysler 3000 euro hebben toegelegd op elke verkochte Roadster(-Coupé). De productie werd daarom voortijdig gestopt.

Op schoot

Dat neemt niet weg dat het concept van de Smart Roadster-Coupé Brabus geweldig is en het uiterlijk bijzonder. Zeker als deze Brabus-versie met 17-inch Monoblock VI-wielen, een spoilerlip onder de voorbumper, zijskirts en een dubbele uitlaat onder de dikkere achterbumper. In het interieur leer, Brabus-logo’s, aluminium delen en een lage zitpositie. Het stuur is niet verstelbaar en ligt daarom een beetje bij je op schoot. Net te laag voor het fijne.

Smart Roadster-Coupé Brabus

Storende versnellingsbak

Met het dak van de Smart Roadster-Coupé Brabus geopend en de zijruiten naar beneden zit je overtuigend buiten. Achter je rug ligt een 0,7 liter driecilinder met een turbo die 101 pk levert. De bekende en vaak bekritiseerde automatische zesbak schakelt dertig procent sneller in deze Brabus. Desondanks geen toptransmissie, maar de pauze tussen de schakelmomenten is niet zo extreem lang als in de City-Coupé. Wel storend, maar niet de pret ruïnerend. Bovendien zijn er flippers aan het stuur om het sportieve gevoel in leven te houden. De driecilinder trekt fel en stoot ruige klanken uit.

Lotus

De snelheidsbeleving in de Smart Roadster-Coupé Brabus is zelfs flink te noemen. De omgeving vliegt in een waas voorbij en het onderstel houdt de wielen goed aan de grond. Het is strak, maar het heeft ook bijna een Lotus-souplesse. De koets beweegt amper, terwijl de wielophangingen oneffenheden met aplomb verwerken. Remmen, terugschakelen en diep insturen. De besturing is namelijk indirect en doods rond de middenstand, maar voorbij dat punt wordt het véél beter. Met echt gevoel en precisie. De voorbanden wijken nauwelijks van de lijn en de achteras weet evenmin van opgeven door 225 millimeter brede banden.

Hebbeding

Zo ontstaat er in de Smart Roadster-Coupé Brabus een vermakelijk rijgedrag met heel veel grip en door het lage gewicht kun je enorme bochtsnelheden halen, voordat de voorzijde een beetje rechtdoor wil schuiven. Corrigeren door óp het gas te gaan is er niet bij, want overstuur is op droog wegdek niet te verkrijgen. Wel kan gasliften óf dieper insturen helpen om de koers weer te herpakken. Ook vijftien jaar na dato is het nog een hebbeding voor wie het kan waarderen. Nieuw was hij peperduur, naar nu is de prijs een stuk realistischer. Door zijn unieke concept een klassieker voor de toekomst is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.