Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 7 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen Passat W8: leasebak met Bugatti-bloed

De Volkswagen Passat W8 is zeer kort door de bocht een leasebak met een halve Bugatti Veyron-motor. Een unieke achtcilinder verpakt in subtiel aangepast koetswerk en nu voor 5950 euro te koop.

De compleet nieuw ontwikkelde 4,0-liter achtcilinder van de Volkswagen Passat W8 bestond uit twee VR4-motoren die in een hoek van 72 graden met elkaar stonden. Het resultaat was een relatief lichte en compacte W8 die in lengterichting in de neus van de vijfde generatie Passat paste en de status van de populairste leaseauto van Nederland moest verhogen. Het blok vertoont grote overeenkomsten met de W12-motor uit de Phaeton en Audi A8. Maar ook met het 8,0-liter W16-monster uit de Bugatti Veyron. Die heeft twee W8’s achterin liggen met vier turbo’s om tot zijn 1001 pk te komen.

Mercedes-concurrent

Zo bont maakt de achtcilinder in de Volkswagen Passat W8 het niet, maar met 275 pk en 370 Nm was het zonder twijfel het topmodel. Met een handgeschakelde zesbak of een vijftrapsautomaat zoals dit exemplaar. Voor de permanente vierwielaandrijving is er een centraal torsen-differentieel. Verwacht geen BMW-concurrent, maar meer een Mercedes-Benz achtige sedan. Hij was tien millimeter verlaagd ten opzichte van de basisversies. Maar ook een soepele demping om vooral de Amerikaanse clientèle tevreden te stemmen. De besturing geeft een stevige tegendruk en biedt afdoende precisie om hem binnen te lijnen te houden. Feedback geven vanuit de voortrein doet hij echter niet.

Exclusieve Volkswagen Passat

De Volkswagen Passat W8 is bovenal een comfortabele cruiser met een overschot aan kracht. Het is geen lome achtpitter die onderin al bulkt van het koppel.  Pas boven 4500 toeren per minuut begint hij stevig te trekken tot voorbij 6000 toeren per minuut. In het onderste deel van de toerenladder heeft hij uiteraard meer dan genoeg power voor een vlotte inhaalactie zonder te hoeven terugschakelen. Er is altijd souplesse én een bijzonder geluid. Niet het lijzige Amerikaanse gepruttel, maar een opgewonden geroffel als de W8 zich inspant. Volkswagen leverde met deze uitvoering een doodgewone auto met een zeer exclusieve motor. Geen succes, wel gaaf.

Dit is de elektrische Volkswagen Passat die volgend jaar verschijnt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.