Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Peters Proefrit 24 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Peters Proefrit #68: Pontiac GTO ‘The Judge’

De Pontiac GTO in de zeldzame ‘The Judge’ uitvoering is 50 jaar oud en toch levert zijn 6,6-liter V8 liefst 370 pk en 603 Nm! In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit heeft Peter Hilhorst heeft op een natte herfstdag dan ook beide handen nodig om dit monster op de weg te houden.

Begin jaren zestig was General Motors klaar met de racerij, maar het wilde wel krachtige straatauto’s produceren. John DeLorean was destijds topman bij GM en kwam met het idee voor de Pontiac GTO. Jazeker, de naam is geïnspireerd op de Ferrari 250 GTO. Eerst was het een optiepakket op de Pontiac LeMans, maar later werd het een op zichzelfstaand model. In 1968 kwam de tweede generatie GTO op de markt en elk jaar werden er veranderingen doorgevoerd aan techniek en uiterlijk.

Deze auto komt uit 1969 en is een ‘The Judge’-uitvoering. Feitelijk is dat een gestripte GTO om de Plymouth Road Runner partij te bieden. ‘The Judge’ verwijst naar een karakter uit een Amerikaanse tv-serie en werd gekozen omdat het lekker bekt. Hij kreeg Rally II-wielen, een achterspoiler en stickers op plaatwerk. Er was keuze uit twee varianten van de 6,6-liter V8. Het 400 cu big block was er als Ram Air 3 en Ram Air 4. Die laatste versie had een inlaatkanaal met groter ram-air effect, een andere nokkenas, geflowde cilinderkoppen, een speciale uitlaat en een verbeterdeRochester Quadrajet 4-barrelcarburateur. Dat monster ligt in deze The Judge en er zijn in 1969 maar 302 exemplaren met deze motor geleverd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.