Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 12 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

De coolste Lada 2105 van Nederland

Deze Lada 2105 draagt een trainingspak én heeft een snelle Fiat-motor. Door het unieke uiterlijk, de grotere spierballen, de achterwielaandrijving en het lage gewicht begint het zowaar op een sportsedan te lijken. Deze coolste Lada van Nederland is voor een bescheiden bedrag te koop.

De Lada 2105 maakt in 1981 zijn debuut op de Nederlandse markt en net als zijn voorgangers van de 1200-serie is hij gebaseerd op Fiat 124-techniek uit de jaren zestig. Stokoud, maar betaalbaar en een flink succes in Nederland. Deze Lada 2105 stamt uit 1981 en is oorspronkelijk geleverd met een 65 pk sterke 1,3-liter. Drie jaar later is hij ingrijpend aangepakt om als showcase te dienen in de showroom van een Lada-dealer. Dat verklaart zijn spoilerpakket, de striping en de 14-inch honingraat wielen. Het staat hem geweldig.

Italiaanse kleur

Onder de voorklep van deze Lada 2105 wordt dan ook een 1,8-liter viercilinder met twee bovenliggende nokkenassen uit de Fiat 124 Spider geplaatst. Die hebben bovendien een scherper profiel. Het exacte resultaat is onbekend, maar het vermogen ligt gevoelsmatig rond 90 pk. Het normaal zo kale interieur heeft als upgrade het prachtige Veglia-instrumentarium uit de 124 Spider, waardoor de bleke Oostblokker ineens Italiaanse kleur op de wangen heeft.

Blaartrekkend

Deze Lada 2105 stijgt met bredere banden, een stugger onderstel en zijn grotere spierkracht boven het origineel uit. De viercilinder leeft op 3500 toeren per minuut en trekt ronkend door tot 6200 in de fraaie toerenteller. Blaartrekkend snel is hij niet, maar hij voelt enthousiast en haalt in grofweg twaalf seconden 100 km/h. De vijfbak van Fiat schakelt met genoeg precisie en een mechanische weerstand, terwijl de koppeling zich makkelijk laat bedienen. Om het verfijnd of geciviliseerd te noemen is overtrokken, maar deze ruwe Sovjet heeft wat Europese omgangsnormen.

Zwieper

De starre achteras van de Lada 2105 beweegt wel nadrukkelijk en dat geeft hem een klassiek weggedrag. De besturing is wazig en indirect rond de middenstand, maar je kunt enigszins inschatten hoe de voorbanden eronder staan. Hij rolt, springt en duikt fors, waardoor je alle opdrachten gevoelsmatig eerder dan je zou denken aan hem moet verstrekken. Iets voor de bocht begin je met insturen en door direct het gas erop te zetten duw je hem eerst over zijn voorwielen, waarna de kont zelfs nog een zwieper wil maken als de bocht lang genoeg duurt. De 2105 was in de basis geen sportief model, maar met dit blok en deze outfit begint het er zowaar op te lijken. Alleen door zijn looks al een vermakelijk hebbeding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.