Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 16 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit: Talbot Sunbeam Lotus

De Talbot Sunbeam Lotus is een hot hatchback van de heerlijke oude stempel. Hij is net zo groot als een Volkswagen Up, maar heeft achterwielaandrijving, een 150 pk Lotus Esprit-motor en een laag gewicht. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit alles over deze homologatiespecial die ook nog eens wereldkampioen rally werd.

Het verhaal van de Talbot Sunbeam Lotus begint eind jaren zeventig. Chrysler Europe wilde de hegemonie van de Ford Escort in de rallysport doorbreken én het imago van de brave Sunbeam opkrikken. Daarvoor wendde Chryslers legendarische motorsportbaas Des O’dell zich tot Lotus. De homologatiespecial moest in competitie minimaal 250 pk kunnen leveren en de straatversie werd dientengevolge ook bovengemiddeld potent. Voordat de Chrysler Sunbeam Lotus op de markt kwam, werd Chrysler Europe echter overgenomen door PSA. Alle Chryslers werden vervolgens begin 1979 tot Talbot gedoopt en daarom kreeg hij uiteindelijk de naam Talbot Sunbeam Lotus. De snelle versie was al geproduceerd en hij droeg de eerste jaren dan ook een Chrysler grille, zoals dit exemplaar. Later bij de facelift kwam er een T in de neus en grotere koplampen. Maar zeg je Sunbeam Lotus, dan hoort hij er zo uit te zien. In het klassieke Embassy Black met zilverkleurige strepen.

Lotus Esprit

Het spektakelstuk van deze Talbot Sunbeam Lotus is zijn motor. De 2,2-liter viercilinder levert 150 pk en 203 Nm. Hij is nauw verwant aan de viercilinder in de Lotus Esprit en heeft totaal geen moeite met de 960 kg wegende Sunbeam. Veel koppel en een laag gewicht rijdt heel responsief. Een toefje gas is genoeg om vooruit te schieten. Vanaf 2000 toeren per minuut is er al een vlotte acceleratie en boven 4500 toeren zwelt de inlaatronk aan, net als de spierkracht. De versnellingen zijn kort gespatieerd, waardoor je altijd het hoge vermogen weet te vinden. De dog-leg vijfbak schakelt mechanisch en een tikje hakerig. De prestaties zijn indrukwekkend. In een tel of zeven naar 100 km/h is veertig jaar later nog heel vlot. De reactie op het gaspedaal is formidabel en hij klimt snel in toeren.

Korte wielbasis

De besturing van Talbot Sunbeam Lotus is indirect, mooi taai van gewicht en bulkt van het gevoel. Het eerste deel van een bocht bepaal je de koers met het stuurwiel en kan er wat onderstuur op treden door het flinke blok in de neus. In het verdere vervolg corrigeer en manipuleer je het weggedrag hoofdzakelijk met modulaties van de rechtervoet. Door de korte wielbasis dienen de correcties van handen en voeten wel snel te komen, maar dan is er heel veel plezier uit de Sunbeam te halen. Je zit gevoelsmatig op de centrale as en door het stugge onderstel voel je heel goed aan wanneer er waar gripverlies ontstaat. Alleen een sperdifferentieel ontbreekt nog om de glijpartijen helemaal minutieus te kunnen controleren. Dit is een auto, waarmee je naar verloop van tijd kunt lezen en schrijven. Dat liet Henri Toivonen dan ook op spectaculaire wijze zien in het WK Rally en Talbot veroverde zelfs de constructeurstitel in 1981.

Pretpakket

Deze Sunbeam Lotus staat bij de Britse klassiekerspecialist Imparts in Ede en ze vragen 28.500 euro. Dat is een redelijk bedrag voor een zeer zeldzame hot hatchback. Met achterwielaandrijving, een fantastisch koetswerk, levende rij-eigenschappen en een echte Lotus-motor. Simpelweg een geweldig puur pretpakket.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.