Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 11 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Review vernieuwde Volkswagen Polo: meer Golf dan ooit tevoren

Van vrijwel alle auto’s ziet de verkoopgrafiek er hetzelfde uit. Een aarzelende start, gevolgd door een piek en dan langzame ineenstorting totdat de mid-life update of een nieuwe generatie de wacht overneemt. Zo niet bij de Volkswagen Polo, want die doet het eigenlijk altijd wel goed.

De Polo van nu, is qua formaat, prijs en luxe min of meer de evenknie van de Golf van vroeger. VW lijkt die status nog eens te willen benadrukken, door van de vernieuwde Polo in alle opzichten een mini-Golf te maken.

Vernieuwde Volkswagen Polo wil eigenlijk een Golf zijn

Nieuw familiegezicht

Kijk alleen al naar de L-vormige achterlichtclusters, of de doorgetrokken LED-streep in de grille die het nieuwe familiegezicht bepaalt. Ook in het interieur is een aantal zaken te zien die vanaf de grote broer naar beneden zijn gesijpeld. Een aircocluster met aanraakvlakjes in plaats van knoppen bijvoorbeeld. Een digitaal dashboard is ook standaard, een bijbehorend infotainmentscherm eveneens. En net als bij de Golf kun je daar voortaan na aanschaf van de auto tegen bijbetaling extra functionaliteiten op downloaden.

Inzake zitcomfort en binnenruimte is er niets veranderd, maar dat was bij de Polo altijd al van hoog niveau. De afwerking is dat ook, maar het blijft wel een ietwat grauw geheel waarin hard kunststof de boventoon voert. Qua sfeer ligt het interieur van de Polo meer in lijn met de nieuwe vanafprijs van net geen 20.000 euro, dan met de meer de 30.000 euro kostende versie die wij reden. Deze motorisering met optionele DSG-automaat is voor een auto als dit gewoon een prettige aandrijflijn. De motor is volkomen vlak, trilt (voor een driecilinder) niet overdreven en heeft in het middentoerengebied nog flink wat trekkracht te geef ook. De samenwerking met de DSG-automaat is vlekkeloos.

Algemeen

De Polo is nog steeds niet de meest vermakelijke B-segmenter om mee te rijden. VW kiest nadrukkelijk voor een zeer algemeen onderstel dat ergens tussen comfortabel en dynamisch in zit. Alle bedieningselementen zijn super licht in de bediening, met veel precisie maar weinig tot geen feedback. Het weggedrag is volkomen neutraal. Geen auto die verrassend uit de hoek komt, maar op de punten die er echt toe doen bij de tijd, prettig in de omgang en representatief. Dikke kans dat hij de komende jaren weer gewoon in de top van de verkooplijsten te vinden is. Of tenminste die van niet-elektrische voertuigen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.