Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 11 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Duitse boetes ook hoger, dit zijn de nieuwe prijzen

Niet alleen in Nederland krijgen we jaarlijks te maken met een verhoging van de verkeersboetes. In Duitsland betaal je binnenkort ook meer als je een verkeersovertreding begaat.

De nieuwe boetes gaan niet direct in. Ze zijn vrijdag door de Federale Raad in Duitsland goedgekeurd, en worden vanaf november ingevoerd. Wat betekent het concreet?

Nieuwe regels

Snelheidsovertredingen, zowel in als buiten de bebouwde kom, worden fors duurder. Ook zijn er nieuwe regels omtrent parkeren en het vormen van een vluchtstrook op de snelweg in het geval van een file.

Per direct 50 km/h op Haringvlietbrug, flitser geïnstalleerd

In veel gevallen wordt de boete voor een snelheidsovertreding verdubbeld. Wie nu 16 tot 20 km/h te hard rijd in de bebouwde kom, kn een prent van 35 euro verwachten. Per november wordt de boete verdubbeld naar 60 euro. Wie buiten de bebouwde kom dezelfde snelheidsovertreding begaat, betaalt geen 30, maar 60 euro. Wie 31 tot 40 km/h te hard rijdt in de bebouwde kom, moet nu nog 160 euro betalen. Vanaf november kost dezelfde overtreding 260 euro. Wie meer dan 70 km/h te hard rijdt, moet vanaf november geen 680, maar 800 euro betalen.

Geen veranderingen

Overigens verandert er niets wat betreft de rijverboden. Rijd je in de bebouwde kom 26 tot 30 km/h te hard, dan moet je een maand je rijbewijs inleveren. Rijd je meer dan 70 km/h te hard, dan krijg je een rijverbod van 3 maanden. Dat geldt overigens ook buiten de bebouwde kom. Hieronder zie je de nieuwe tarieven voor alle verkeersovertredingen.

Boetes binnen de bebouwde kom. Bron: ADAC
Boetes buiten de bebouwde kom. Bron: ADAC

Politie voert flitsers in die mobiel gebruik achter het stuur herkennen

Zoals we al schreven worden niet alleen snelheidsovertredingen duurder, ook zijn er nieuwe parkeerregels. Bestaande boetes worden duurder, maar er komt een nieuwe regel bij. Parkeer je je auto op een plek die voor elektrische of deelauto’s is gereserveerd, dan bedraagt de boete 55 euro.

Vluchtstrook

Dan zijn er nog strengere boetes en regels omtrent het vormen van een vluchtstrook. Dat moet in Duitsland in het geval van een file: dan dienen auto’s ruimte te maken tussen de rijstroken zodat reddingsvoertuigen de file eenvoudig kunnen passeren. Wie dat niet doet, kan een boete van 200 euro verwachten én een rijverbod voor een maand. Maak je zelf gebruik van de gevormde vluchtstrook, dan kun je een prent van 320 euro en een maand rijverbod verwachten. Alle nieuwe regels vind je ook op bussgeldkatalog.de. Een belangrijke toevoeging zijn overigens de administratiekosten: die kunnen oplopen tot 28,50 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.