Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 11 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie eigenwijze gezinsauto’s voor maximaal € 12.500 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke eigenwijze gezinsauto’s koop je voor maximaal 12.500 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Courante compacte gezinsauto’s zoals de Ford Focus en Volkswagen Golf zijn tweedehands relatief duur. Maar er zijn veel meer fabrikanten in dit deel van de markt actief, waar je misschien niet direct aan denkt. Wij zetten drie betaalbare alternatieven op een rij.

Occasions: drie eigenwijze gezinsauto’s

Hyundai i30 (2011 – 2017)

De voorganger van de huidige i30 ziet er nog steeds patent uit. Hij rijdt comfortabel en de motor is aangenaam stil. Bijzonder is dat je de elektrische stuurbekrachtiging van licht naar zwaar kunt instellen en ook gaan de voorstoelen gaan opvallend ver naar achteren. De beschikbare krachtbronnen zijn sterk genoeg voor normaal gebruik. Met een 1.6 GDI rijd je ongeveer 1 op 14. Bij de merkdealer in Roosendaal staat een metallic grijze 1.6 GDI i-Motion Plus (2016, 61.000 km) voor € 12.450.

Oordeel van de Wegenwacht

Serieuze euvels zijn niet bekend. Het gebeurt dat het motorolielampje blijft branden, terwijl de olie op peil is. Drie keer snel na elkaar het contact in- en uitschakelen en het lampje gaat weer uit. Het komt ook voor dat het start/stop-systeem dienst weigert. In dat geval is ’ie vermoedelijk te vaak voor korte ritjes ingezet. Wat langer met de auto rijden en alles werkt weer als tevoren!

Hyundai i30 (2011 – 2017)

Nissan Pulsar (2014 – 2018)

Van buiten zie je niet wat de Pulsar zo bijzonder maakt, namelijk zijn riante binnenruimte, met name op de achterbank. Volwassenen kunnen hier royaal zitten. Dat gaat niet eens ten koste van de kofferbakinhoud, want dat is liefst 385 liter. De Nissan stuurt, schakelt én koppelt fijn. De 1.2-liter benzinemotor volstaat: daarmee haal je een gemiddeld verbruik van 1 op 16. Bij een autobedrijf in Vriezenveen vinden we voor € 12.495 een zilvergrijze 1.2 DIG-T (2017, 97.000 km) met een zeer rijke uitrusting.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij exemplaren met een 1.2-liter benzinemotor loopt de motor soms niet mooi bij lagere toerentallen. De verstelling van de nokkenas zit dan vast. De Wegenwacht haalt de stekker los en past de afstelling aan, zodat je in ieder geval op eigen kracht met de Pulsar naar de garage kunt. Daar wordt het probleem dan definitief voor je opgelost, door de schuldige sensor te vervangen.

Nissan Pulsar (2014 – 2018)

Suzuki S-Cross (2013 – 2016)

Wat het de bagageruimte aangaat, stelt de Japanner de Nissan en Hyundai in zijn schaduw met een inhoud van minimaal 430 liter. De interieurruimte komt overeen met die van de concurrentie, maarde zitpositie van deze semi-terreinwagen is achter het stuur wat hoger. Zijn 1.0-liter motor is onderbemeten: met de krachtiger 1.6 rijd je even goed 1 op 15. Bij de Suzuki-dealer in Delfzijl wordt voor € 12.500 een witte 1.6 Exclusive (2013, 84.000 km) te koop aangeboden.

Oordeel van de Wegenwacht

Ook een Suzuki kan een lekke band krijgen, of diesel in de benzinetank. Maar wanneer deze S-Cross stilvalt, ligt dat vrijwel altijd aan de berijder en niet aan de auto zelf. De kwaliteit is dusdanig, dat er bij de Wegenwacht niet één euveltje bekend is.
Suzuki S-Cross (2013 – 2016)

Ons advies

De Nissan scoort met z’n ruimte, de Suzuki oogt wat stoerder en de Hyundai laat eigenlijk nergens steken vallen. Kwalitatief zijn het alle drie uitblinkers, maar moeten we kiezen, dan gaan wij voor de Nissan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.