Autovisie
Autovisie Video 2 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Top 5: extreme concepts uit Wörthersee

Drie kleine dorpjes aan de Oostenrijkse Wörthersee zijn ieder hemelvaartsweekend het Mekka voor Volkswagen-liefhebbers. Naast verlaagde, aangepaste en bijzondere Volkswagens staan er ieder jaar de nodige spectaculaire conceptcars op het GTI-treffen. Wij zochten vijf extreme exemplaren van de afgelopen jaren uit.

Waar in de jaren tachtig een paar honderd GTI-liefhebbers bij elkaar kwamen om elkaars auto te bekijken, is het evenement nu uitgegroeid tot een jaarlijks feest van de hele Volkswagen Group. Niet alleen Volkswagen presenteert extreme concept cars in Oostenrijk, ook Audi, Seat en Skoda hebben er meerdere projecten gepresenteerd. Vijf hoogtepunten:

5. Seat Ibiza Cupster (2014)

In 2014 vierde Seat het dertigjarig bestaan van de Ibiza met deze bijzondere Cupster. Het dak werd eraf gehaald en de auto kreeg een lage voorruit. Voor de aandrijving zorgt de 1,4 liter viercilinder met 180 pk uit de Ibiza Cupra. Een helm is wel aan te raden.

4. Audi TT clubsport turbo concept (2015)

Zeshonderd pk, sidepipes en een enorme achtervleugel. Audi’s TT clubsport turbo concept is de overtreffende trap van de TT RS. Toch is de nieuwe versie, ondanks zijn 200 pk minder, nagenoeg even snel in de sprint. De extreme bodykit bleef voor het productiemodel echter achterwege.

3. Volkswagen Design Vision GTI (2013)

Geen viercilinder maar een zescilinder met 503 pk en 525 Nm voor deze Design Vision GTI. Hij is nog altijd gebaseerd op de Golf GTI, maar werd 71 millimeter breder, 57 millimeter lager en 15 millimeter korter. Hij verloor zijn achterbank en zoveel mogelijk onderdelen werden vervangen door lichtere, carbon exemplaren. Daardoor is het gewicht fors lager dan van een standaard GTI, ondanks dat hij een grotere motor heeft. Hij heeft een topsnelheid van 300 km/h en gaat in 3,9 tellen naar 100 km/h.

https://www.youtube.com/watch?v=-7DdJnlZdOc

2. Audi A3 clubsport quattro concept (2014)

Twee jaar geleden nam Audi de extreme A3 clubsport quattro concept mee naar Wörthersee. Het begon als een S3 Limousine, maar de 2,0 liter viercilinder turbomotor van die auto werd vervangen door een 2,5 liter vijfcilinder turbomotor met 525 pk en 600Nm. De spatborden werden uitgeklopt, hij kreeg de grote uitlaatpijpen van de RS3, extremer spoilerwerk en een luchtrem die omhoog klapt bij zware remacties. Prestaties? Nul naar honderd in 3,6 tellen en een topsnelheid van 310 km/h.

https://www.youtube.com/watch?v=Ju-tYQGgbjQ

1. Volkswagen Golf GTI W12-650 Concept (2007)

De meest extreme Golf die Volkswagen ooit bouwde, deze W12-650 Concept. Net als de Design Vision GTI is het een werkend prototype. Achterin monteerde Volkswagen de 6,0 liter W12 uit de Phaeton en de Bentley Continental, maar dan wel met een flink vermogenskuurtje. Hij laat maar liefst 650 pk en 750 Nm los op de achterwielen. Daarmee is deze Golf goed voor een sprint van 0-100 km/h in 3,7 seconden en een topsnelheid van 325 km/h.

De GTI-treffen vinden dit jaar plaats van vier tot en met zeven mei.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.