Stijn Kuster
Stijn Kuster Review 17 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

428 pk sterke Smart #1 Brabus is wolf in schaapskleren

We kennen Brabus als tuner van Mercedes G-klasses en rijk uitgeruste modellen van Smart, zoals de eerste ForTwo. Nu staat er een nieuwe Smart van Brabus: de #1. Ditmaal blijft het niet bij uiterlijke upgrades. Ook technisch is de Brabus anders dan de normale #1. Kan dit zijn meerprijs van 7.500 euro rechtvaardigen?

Van een afstand is niet te zien dat het hier om de Brabus-uitvoering gaat. Maar als je goed kijkt, is hij te herkennen. Zo heeft deze uitvoering rode accenten aan de voor-, achter- en zijkant en lijkt de auto stoerder door luchthappers net onder de motorkap. Maar hoewel deze uitvoering een extra motor op de vooras heeft, zijn de luchtdoorlaten niet functioneel.

Smart #1 Brabus met 428 pk!

Sterker nog, het is ronduit ingetogen in verhouding tot de prestaties. De standaard Smart #1 heeft een elektromotor op de achteras die goed is voor 272 pk. Brabus heeft er een AWD van gemaakt door er een 156 pk elektromotor bij te plaatsen die de voorwielen aandrijft.

Wolf in schaapskleren, smart #1 brabus, 428 pk
(Afbeelding: Smart)

Dat de auto niet gericht is op sportief rijden, is duidelijk. Hoewel er zeker wat stuurplezier te beleven valt, is bij dagelijks gebruik niet te voelen en te zien dat deze EV in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/h sprint. In een bocht is er niet veel bodyroll, al is het onderstel niet hard afgeveerd. Daarmee kun je ook deze Brabus #1 prima als snelwegcruiser inzetten. Met functies als adaptieve cruise control en lane assist ontbreekt het de bestuurder aan niets.

Hoewel de Brabus snel, luxe en comfortabel is, heeft-ie ook een paar nadelen. Zo heeft elke Smart #1 hetzelfde accupakket van 66 kWh. Volgens de WLTP-criteria kom je hier 400 kilometer ver mee. De versies met enkel achterwielaandrijving komen 20 en 40 kilometer verder. Laden van alle varianten kan met maximaal 150 kW aan de snellader. Welke uitvoering je ook kiest, Apple Carplay en Android Auto behoren niet tot de standaarduitrusting. Dat voelt toch vreemd als je bijna 49 mille aan deze Brabus uitgeeft.

Smart

#1 Brabus

8 Score

Pluspunten

  • Snel
  • Comfortabel
  • Fraai interieur
  • scherpe besturing

Minpunten

  • Infotainment vergt gewenning
  • Achterwielaandrijving is al leuk
  • Standaard geen Apple Carplay of Android Auto

Hoewel de meerprijs van 7.500 euro voor deze Brabus-uitvoering door plaatsing van een extra elektromotor en een beter uitgerust interieur te rechtvaardigen is, kun je ook al een flinke dosis rijplezier beleven in de versie met enkel achterwielaandrijving. De duurdere Brabus is voor hen die meer willen dan dat. Extreme sprinttijden in een burgerlijk jasje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.