Stijn Kuster
Stijn Kuster Video 28 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Smart #1: een nieuw begin met een grote elektrische SUV

De Smart #1 lijkt in niets meer op de piepkleine stadsauto waarmee het merk begon. De elektrische crossover wordt gebouwd door en gemaakt met techniek van het Chinese Geely.

Mercedes-Benz tekent voor het design, met als resultaat een minder onderscheidend model dan voorheen. Dat zegt echter helemaal niets over zijn kansen 

Smart #1

Het eerste resultaat van de samenwerking is deze #1 en dat spreekt u uit als hashtag one. De elektrische crossover bestellen kan vanaf medio oktober, maar de levering volgt pas in april 2023. Hij moet de bovenzijde van het B-segment en het C-segment bedienen.

Smart #1

De #1 wordt verkocht via internet en hem in ontvangst nemen (of bekijken) kan bij veertien agentschappen in Nederland. Dat zijn Mercedes-Benz-dealers, waar Smart een eigen plek in showroom krijgt met een witte huisstijl, terwijl de sterren daar onder hetzelfde dak in een zwart decor staan. Daar treft u voorlopig ook nog de ForTwo aan.  

Groter dan een V0lkswagen ID.3

De Smart #1 is een totaal ander model en heeft een lengte van 4,27 meter. Daarmee is hij iets groter dan een Volkswagen ID.3 en vijftien centimeter kleiner dan een Kia Niro EV.

Smart #1

Samen met de Hyundai Kona waren dat voor Smart de benchmarks tijdens de ontwikkeling. De styling van de #1 doet denken aan een Mini Countryman, terwijl de achterruitstijl gelijkenis vertoont met die van de Opel Adam.

Prijzen Smart #1

De prijsopbouw is overzichtelijk met slechts twee motorvarianten en één accupakket. De prijzen starten bij 41.395 euro voor de Pro+ met 272 pk en 343 Nm. Die heeft een accupakket met een bruikbare capaciteit van 64,9 kWh waarmee de achterwielaangedreven Smart 420 kilometer ver komt. DC-laden kan met maximaal 150 kW en AC-laden kan deze instapper met 7,4 kW.

Smart #1

Daarboven staat de Premium voor 44.895 euro en die heeft vrijwel dezelfde specificaties, maar kan 22 kW AC-laden. Hij komt 440 kilometer ver volgens de WLTP-testcyclus dankzij een (duurdere) efficiëntere motor, aerodynamische gevormde wielen en een 12 kilogram lager gewicht. Beide sprinten in 6,7 seconden naar 100 km/h en hebben achterwielaandrijving. Nette waarden, waarmee de Smart #1 meedraait in de top van zijn klasse. Ook qua prijs, trouwens. Bovendien is er een cosmetisch aangeklede en gelimiteerde Launch Edition van 46.195 euro.

Een voor Smart vertrouwde tunernaam verschijnt voor 48.895 euro op het koetswerk van de #1. Deze Brabus-versie krijgt ook een motor in de neus, waardoor het gezamenlijke vermogen uitkomt op 428 pk en 543 Nm. Hij haalt 400 kilometer aan actieradius, als je niet bij elk stoplicht in 3,9 seconden naar 100 km/h knalt. Het is ongehoord veel kracht en acceleratievermogen voor minder dan vijftig mille. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.