Autovisie
Autovisie Nieuws 28 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: de Mercedes-Benz EQS SUV

In de volledig elektrische topklasse van Mercedes-Benz kan je nu ook kiezen voor een SUV: de Mercedes-Benz EQS SUV. We nemen een duik in de prijslijst om te zien wat die in huis heeft.

Mercedes-Benz rolt zijn elektro-offensief nu ook uit in de topklasse van het merk. Eerder maakten we bijvoorbeeld al kennis met de EQS, een volledig elektrisch alternatief voor de S-Klasse. Daar komt nu een tweede model bij: de Mercedes-Benz EQS SUV. Deze SUV-variant is voornamelijk ontwikkeld voor Noord-Amerika, maar hier staat hij ook in de prijslijsten. Eens kijken wat hij te bieden heeft.

Prijzen en prestaties

Als je de Mercedes-Benz EQS SUV wel ziet zitten, moet je minimaal 120.827 euro meenemen naar de Mercedes-Benz-dealer. Voor dat bedrag krijg je de 450+ Luxury Line met 360 elektrische pk’s (265 kW). Is dat nog niet genoeg voor je, dan kan je ook gaan voor de 580 4Matic met een vermogen van 400 kW (544 pk). Die heeft wel gelijk een vanafprijs van 167.291 euro. Ongeacht de keuze is het accupakket 107,8 kWh groot en de actieradius bedraagt afhankelijk van de uitvoering 511 tot 634 kilometer.

Exterieuraankleding Mercedes-Benz EQS SUV

Zo’n Mercedes-Benz EQS SUV is hoe dan ook wel een beetje over de top, dus wij gaan voor die krachtigste versie. Standaard wordt de EQS SUV geleverd in het zwart en dat is ook onze kleurkeuze. Er is ook keuze uit wit, licht- of donkergrijs, donkergroen en donkerblauw, alle zonder meerprijs. In dit geval zorgen de zwarte bumper- en vooral dorpeldelen er echter voor dat de auto wat massief oogt. De zwarte carrosserielak maskeert dat en oogt ook lekker sinister. Zeker in combinatie met het Night-pakket à 436 euro, waarbij ook het chroom zwart is en de ramen extra getint.

Door de omvang van de auto ogen zelfs de standaard 21-inch wielen wat ielig. De optionele 21-inch multispaakwielen (242 euro) ogen door hun ontwerp al wat groter, maar we gaan toch voor het 22-inch lichtmetaal (1.694 euro).

Interieuraankleding Mercedes-Benz EQS SUV

In het interieur houden we vast aan het zwarte thema, maar kiezen wel voor de luxere nappalederen bekleding (zwart met spacegrijs). Dat kost 1.573 euro, maar je moet ook de countourstoelen bestellen. Dat brengt de meerprijs samen op 3.340 euro. Veel kleurkeuze voor het interieur biedt de prijslijst overigens niet: lichtgrijs met eventueel bruine accenten is het enige alternatief (zonder meerprijs of voor 424 euro, afhankelijk van bekledingsoort).

Voor de verdere aankleding houden we het bij de standaard antracieten sierdelen. Alternatieven zijn bruin magnoliahout, carbon of walnotenhout zoals dat ook voor jachten wordt gebruikt (895 tot 3.267 euro meerprijs).

Overigens wordt voor 1.936 euro een derde zitrij achterin geplaatst, daar hebben wij nu van afgezien.

Pakketten en losse opties

Tussendoor hebben we bij de ex- en interieurstappen ook alvast wat losse opties geselecteerd: voorruitverwarming (702 euro), het akoestiekcomfortpakket (1.452 euro), het comfortpakket achterin (1.162 euro) en het luchtreinigingssysteem voor het interieur (544 euro).

We zijn toch al lekker over de top bezig, dus waarom vinken we niet ook het Business Class-pakket aan? Dan is iedereen zowel voor- als achterin pas echt van alle gemakken voorzien. Het pakket kost wel 11.616 euro. Daar moet je zelfs in dit segment wel even over nadenken. Er volgt overigens wel een meevaller, want omdat het pakket een aantal eerder geselecteerde opties vervangt kost het ons nog ‘maar’ 5.663 euro extra.

Blijven over de resterende losse opties. Dat is niet veel meer, want met voorgaande keuzes is inmiddels al een hoop geselecteerd. Zo hebben we alvast het meest complete infotainment dat je voor de EQS SUV kunt bestellen. We vullen dit alles alleen nog aan met het parkeerpakket met remote parkeerfuncties (726 euro), extra zijairbags achterin (460 euro) en een dashcam (242 euro).

Mercedes-Benz EQS SUV zelf samenstellen

Het eindresultaat is een Mercedes-Benz EQS SUV met een prijskaartje van 183.711 euro, ofwel 16.420 euro aan geselecteerde opties. Dan zit wel bijna alles erop en eraan. Zie jij de Mercedes-Benz EQS SUV ook wel zitten? En voor welke uitvoering en samenstelling ga je dan? Op www.mercedes-benz.nl vind je het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.