Remco Slump
Remco Slump Nieuws 27 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom dit beschadigde BMW-schaalmodel 11.000 euro kost

Tja, dit is een schaalmodel. Van een vijfentwintig jaar oude BMW 7-Serie. En in een topconditie is het speelgoedje nou ook weer niet. Dus waarom gaat het op een veiling waarschijnlijk 11.000 euro opleveren? Omdat dit geen speelgoedje is. Het model is enorm – meer dan 1,2 meter lang – en gebruikt in een bekende actiefilm uit de jaren negentig.

Herken je de zilverkleurige E38? Hij figureerde in het James Bond-spektakel Tomorrow Never Dies. Pierce Brosnan neemt het daarin als 007 op tegen Jonathan Pryce, die een op oorlog belustte mediabaron speelt. In de eerste drie Brosnan-films – Goldeneye, Tomorrow Never Dies en The World is Not Enough – is BMW een van de hoofdsponsors. James Bond rijdt in een Z3, Z8, op een R 1200 C (een motorfiets) en laat zich rijden in een 7-Serie, die hij bestuurt met een Ericsson-telefoon.

Huur-BMW met raketten, voetangels en bepantsering

Jullie kennen de scène vast nog wel. Bond wordt in een parkeergarage aangevallen door een huurmoordenaar en zijn mannen. De 750iL die hij van Q heeft gekregen is zijn redding. Het personage van acteur Desmond Llewelyn heeft de huur-BMW – Bond pikt hem op bij Avis – uitgerust met raketten, voetangels, bepantsering en zelfopblazende banden.

Aan het eind van de scène rijdt Bond met zijn BMW het dak van de parkeergarage af. De E38 die je op dat moment door de lucht ziet vliegen, is dit schaalmodel.

Deze Aston Martin DB5 heeft de James Bond-gadgets – Sjoerds Weetjes 222

Met een luchtkanon van een miniatuurdak geschoten

De mini-7-Serie is 1,26 meter lang, 44 centimeter breed en 40 centimeter hoog. Ongeveer 25 procent van een echte 750iL. Bijzonder is dat de onderkant van het schaalmodel van alle details is voorzien. Normaal gesproken wordt dat niet gedaan, maar in het shot waarin de BMW van het dak springt, kun je eronder kijken.

Om de sprong op camera te krijgen, bouwde de filmploeg een miniatuurset van de parkeergarage. De 7-Serie werd er met een luchtkanon vanaf geschoten. De opening daarvoor zie je aan de achterkant

BMW
(Afbeelding: Christies)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.