Autovisie
Autovisie Nieuws 14 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: de Smart #1

Het eerste model van ‘het nieuwe Smart’ is de #1, een compact SUV-model. De levering duurt nog even, maar met een duik in de prijslijst maken we alvast kennis met het model.

Smart gaat het anders doen. De samenwerking met Renault wordt ingeruild voor een met Geely en het eerste resultaat daarvan is geen stadsautootje, maar een compacte SUV. Die luistert naar de naam #1. Inclusief hashtag ja. Een ander verschil met eerdere Smarts is dat Geely niet alleen samenwerkingspartner is, maar ook voor de helft merkeigenaar. Ook de productie vindt voortaan plaats in China, in ieder geval voor de Smart #1.

De Smart #1 is ook voor het eerst een echt eigen ontwikkeling, die zijn platform dus niet deelt met een model van een ander merk. Wel zijn in het design duidelijk Mercedes-Benz-invloeden te zien, zij het met een speels tintje. Met een lengte van 4,29 meter is de #1 iets kleiner dan de Mercedes-Benz GLA, maar qua interieurruimte zou hij er nauwelijks voor onder moeten doen. Op de achterbank zou hij zelfs veel ruimer moeten zijn. Met een hoogte van 1,70 meter is de #1 ook hoger dan de GLA.

Aandrijflijn Smart #1

Net als alle andere toekomstige Smarts is ook de Smart #1 volledig elektrisch aangedreven. Een 200 kW (272 pk) sterke elektromotor met 343 Nm koppel drijft de achterwielen aan. Vind je dat nog niet krachtig genoeg, dan is er ook de Brabus-uitvoering. Dankzij een extra elektromotor op de vooras beschikt die over liefst 315 kW (428 pk) en 543 Nm. Goed voor een 0-100-tijd van 3,9 seconden, waar de gewone #1 er 6,7 seconden over doet. De topsnelheid is altijd begrensd op 180 km/u. Afhankelijk van de uitvoering bedraagt de actieradius 400 tot 440 km (WLTP).

Prijzen Smart #1

De Smart #1 is leverbaar in vier uitvoeringen: Pro+, Premium, Brabus en Launch Edition. De prijzen beginnen bij respectievelijk 41.395 euro, 44.895 euro, 48.895 euro en 46.195 euro. Daarbij moet opgemerkt worden dat de Launch Edition een tijdelijk en op 1.000 exemplaren gelimiteerd model is. Die laten we nu dus verder even buiten beschouwing.

Standaarduitrusting Smart #1

De Smart #1 is als Pro+ standaard voorzien van onder meer 19-inch lichtmetalen velgen, een vast panoramadak, getinte ramen achter, een digitale autosleutel die op afstand met anderen gedeeld kan worden, verwarmbare buitenspiegels, kunstlederen bekleding, een over 13 centimeter verschuifbare achterbank, een 12,8-inch touchscreen voor de bediening van het infotainment, sfeerverlichting met 64 kleuren en natuurlijk de assistentie- en veiligheidssystemen die je mag verwachten. De overige modellen voegen daar uiteraard nog meer luxe aan toe.

Voor onze configuratie nemen we de Brabus. Echt nodig zijn die extra pk’s natuurlijk niet, maar leuk is het wel en op zich valt de meerprijs ten opzichte van de andere uitvoeringen mee.

Exterieuraankleding

Bij de Brabus-versie van de Smart #1 is de combinatie van een zwarte carrosserie met rood dak standaard geselecteerd. Als alternatief kan je de kleuren omdraaien of het zwart vervangen door donker- of lichtgrijs. Het zwarte dak is ook te combineren met een witte of lichtgrijze carrosserie. Liever alles in één kleur? Dan is er alleen keuze uit zwart of donkergrijs. Wij vinden de standaardcombinatie zwart met rood dak wel goed staan.

Voor de overige Smart #1-modellen is er ook keuze uit combinaties met een soort lichtgroen, felgeel, donkerblauw en een soort zandkleurige beigetint. Geen van de kleuren heeft een meerprijs.

Interieuraankleding

Bij de Brabus is de standaard bekleding vervangen door microvezel suède. Verder valt ook niets te kiezen, je krijgt hoe dan ook zwarte bekleding met rode gordels en accenten. Ook het kiezen van een andere carrosseriekleur verandert niets aan het interieur. Overigens bieden de andere uitrustingsniveaus wel keuze, waarmee in totaal zes interieurvarianten leverbaar zijn.

Losse opties

Dit is een kort hoofdstukje, want losse opties zijn er niet. De keuze van het uitrustingsniveau bepaalt wat er wel en niet op de Smart #1 zit. Ongetwijfeld zijn er nog wel losse accessoires beschikbaar, maar die worden niet in de configurator vermeld.

Smart #1 zelf samenstellen

In ieder geval volgens de configurator kost de samengestelde Smart #1 Brabus nog steeds 48.895 euro. Zie jij de nieuwe Smart ook wel zitten? De configurator is te vinden op nl.smart.com/nl. Daar vind je ook het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.