Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 14 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen: vraag elektrische auto’s daalt door hoge prijs elektriciteit

De hoge prijs van elektriciteit heeft volgens Volkswagen invloed op de vraag die er de afgelopen maanden is geweest naar elektrische auto’s. “De verkoop stijgt nog steeds, maar is van koers geraakt”, zegt Thomas Schmall, directeur van de onderdelendivisie bij VW.

Door de hoge prijs van elektriciteit is een volle batterij soms duurder dan een volle tank. Hoewel je hier over het algemeen wel een stukje verder mee kan rijden, wegen de voordelen voor de variabele lasten, als je niet aan de thuislader laadt, nog maar nauwelijks op tegen rijden op diesel of benzine.

Nederland heeft nog voordelen voor elektrische auto’s

Hoewel elektrische auto’s nog wel het voordeel hebben dat er tot en met 2024 geen wegenbelasting over betaald hoeft te worden, is de hoge aanschafprijs iets dat veel consumenten tegenhoudt een EV te kopen. Het is simpelweg nog te duur voor veel Europenanen.

Goedkopere EV’s zijn de oplossing

Goedkopere elektrische auto’s, dat is de oplossing. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zegt directeur van de onderdelendivisie bij Volkswagen: “Alternatieven zouden al in 2026 op de markt kunnen komen. (..) Het betekent kleinere batterijen, omdat grote batterijen in kleine auto’s hoge kosten met zich meebrengen. Een gemiddelde klant rijdt 40 kilometer per dag, dus waarom heb je een actieradius van 500 kilometer nodig.”

EV’s juist populair in Amerika

Hoewel de vraag in Europa naar EV’s even terugloopt, gebeurt in Noord-Amerika het tegenovergestelde. “De afgelopen maanden neemt de vraag iets sneller toe dan verwacht”, aldus Schmall van Volkswagen. Dit heeft met name te maken met de voordelen die kopers van een elektrische auto krijgen door de Inflation Reduction Act.

Waarom het design van Volkswagen ID.3 facelift niet klopt

Deze Inflation Reduction Act zorgt ervoor dat autofabrikanten in de VS belastingvoordelen hebben als zijn onderdelen voor EV’s in Noord-Amerika kopen. Oneerlijke concurrentie vinden veel Europese en Aziatische merken, al werken de lagere kosten wel om elektrische auto’s te stimuleren in het land.

Aandeel elektrische auto’s in Nederland

In Nederland is op dit moment 3,4 procent van alle auto’s een elektrische. Meer dan de helft (52 procent) zijn leaseauto’s.

Vijf tips om een EV zo goedkoop mogelijk op te laden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.