Remco Slump
Remco Slump Nieuws 17 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel rood kruis-negerende aso’s worden op de bon geslingerd ieder jaar

Om met Nelson Muntz uit The Simpsons te spreken: ‘Há há!’ Want lachen om andermans leed is in dit geval helemaal niet erg. Deze twee bestuurders negeerden een rood kruis en kwamen erachter dat Rijkswaterstaat die dingen niet voor niets boven de weg zet.

Een rood kruis is een rood kruis. Punt! Je kan vinden dat Rijkswaterstaat ze te vaak en te vroeg aanzet, maar als ze er staan, moet je gewoon doen wat er gevraagd wordt: een baan opschuiven.

Rood kruis om stoeptegel op de weg

Helaas zijn er nog steeds te veel automobilisten die dat niet doen. Mensen die vinden dat de regels niet voor hen gelden en veel meer haast hebben dan alle anderen op de weg. En die werden deze week keihard afgestraft.

Op de A15 bij knooppunt Benelux was een rijbaan afgesloten met een rood kruis omdat er stoeptegel op de weg lag. Een aantal bestuurders negeerde dat kruis en… oh, heerlijke ironie… strandde op de vluchtstrook met schade aan hun auto.

Beschonken bestuurder probeert op bizarre manier onder boete uit te komen

Mogen we die zin ons verkneukelend en in ons vuistje lachend opschrijven? Jazeker, mogen we dat. Boontje komt om z’n loontje. Haastige spoed is zelden goed. En ga zo maar door…

Rijkswaterstaat postte een foto van de ongelukkige doorrijders op Twitter met de mededeling erbij dat ze “hebben overwogen ze een weekje te laten staan”. Jammer dat Rijkswaterstaat dat niet heeft gedaan. “De berger is onderweg”, schreven ze later.

Hoeveel boetes voor negeren rood kruis

Maar hoeveel boetes worden er eigenlijk jaarlijks uitgeschreven voor het negeren van een rood kruis? Steeds meer, zo luidt het antwoord. In 2020 waren het er 4900, een jaar later zelfs al 5824. Cijfers over 2022 hebben we nog niet.

Zo extreem veel geld verdient de overheid aan verkeersboetes

Uit dezelfde cijfers halen we ook hoe vaak een pijlwagen of een zogeheten botsabsorber wordt aangereden: tweeëntwintig keer in 2020 en maar liefst veertig keer in 2021. Al moet daarbij worden gezegd dat er in dat jaar meer wegwerkzaamheden waren.

Het boetebedrag voor het negeren van een rood kruis ligt op dit moment op 260 euro. Volgend jaar gaan alle boetes flink omhoog, dus reken op een bedrag van 270 euro of hoger. Het precieze bedrag is voor deze overtreding niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.