Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Review 5 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

De beste dakloze supercar: Ferrari 296 GTS

De Ferrari 296 GTS is de open versie van de eerder dit jaar geïntroduceerde 296 GTB. Het is een monsterlijk sterke stekkerhybride met 830 pk, maar dan met je hoofd in de wind. Een briesje, dat al snel een orkaankracht kan aannemen. Zo blijkt uit deze video.

Het getal in Ferrari 296 GTS staat voor de cilinderinhoud en het aantal cilinders, terwijl GTS de afkorting is voor Gran Turismo Spider. De GTB kost een fractie meer dan 300.000 euro en de GTS vergt 335.218 euro. Hij heeft exact dezelfde plug-in hybride aandrijflijn als de dichte versie, waardoor hij een gecombineerde kracht van 830 pk en 740 Nm afvuurt op de achterwielen. Met allerlei slimme hulpsystemen om hem controleerbaar te houden.

Topsnelheid 135 km/h

Om de spiergroepen van de Ferrari 296 GTS even te ontleden: 663 pk komt van de twin turbo 2,9-liter V6 met een blokhoek van 120 graden. Tussen de benzinemotor en de achtbak met dubbele koppeling is de elektromotor geplaatst met 167 pk.

Ferrari 295 GTS, beste dakloze supercar
(Afbeelding: Ferrari)

De prestaties zijn identiek aan de GTB met een topsnelheid van meer dan 330 km/h en in 2,9 seconden naar 100 km/h. Puur elektrisch komt hij tot maximaal 135 km/h en het accupakket van 7,45 kWh ligt achter de voorstoelen. De range is 25 kilometer.

70 kg zwaarder dan de Ferrari 296 GTB

Om de cijferbrij van de Ferrari 296 GTS af te sluiten is het noemenswaardig dat de inklapbare hardtop ervoor heeft gezorgd dat hij 1540 kg weegt. Dat is 70 kg meer dan de GTB, waarvoor de dakconstructie grotendeels verantwoordelijk is.

Ferrari 295 GTS, beste dakloze supercar
(Afbeelding: Ferrari)

Zo’n vijf kilo komt van verstevigingen in onder meer de A- en B-stijlen om het gemis van een dak te compenseren. Ferrari claimt dat de 296 GTS maar liefst vijftig procent stijver is dan de F8 Spider en dat is al geen slappe hap.

Zoeken naar de laadopening

Het belangrijkste is dat het uiterlijk van de Ferrari 296 GTS zinnenprikkelend mooi is. Het achterdek en de pilaren van de achterruit naar de kont zijn anders dan bij de GTB. Heel fraai en elegant. De laad- en tankopening zijn verplaatst van de B-stijl naar het zwarte gedeelte van de achterklep. En of je hem nou met de kap dicht of open ziet, het blijft een prachtige sportauto om te zien. Compact, krachtig op de juiste plekken en slank waar het gepast is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.