Remco Slump
Remco Slump Nieuws 5 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Hardrijders, jullie worden binnenkort gepakt door mobiele flitspalen

Rijd je regelmatig te hard, dan weet je vast waar alle flitspalen staan. Maar binnenkort vallen er misschien toch snelheidsboetes op je deurmat. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk nieuwe, verplaatsbare flitspalen, die om de zoveel tijd van locatie wisselen.

Het OM krijgt er voor het einde van dit jaar twintig en gaat later naar vijftig. De flitspalen, zogeheten flexflitsers, zijn mobiel en kunnen makkelijk worden verplaatst omdat ze werken met een eigen batterij. Ze hebben geen externe stroomvoorziening nodig.

Uiteindelijk vijftig mobiele flitspalen

In eerste instantie worden de twintig flexflitsers ingezet in Amsterdam, Bergen op Zoom, Hoorn, Soest en Venlo. Uiteindelijk wil het OM met vijftig mobiele flitspalen honderdvijftig locatie bestrijken.

Tsjechische politie heeft voor 14.000 euro Ferrari-politieauto

Het gaat dan om gevaarlijke wegen door heel Nederland, waar het risico op ongevallen het grootst is. Het is overigens niet zo dat de flexflitsers om de paar dagen worden weggehaald en verplaatst. Volgens het OM blijven ze twee maanden op één plek staan.

Op weg naar minder verkeersdoden in 2030

De inzet van de flitspalen moet het aantal hardrijders terugdringen en is onderdeel van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030, waarin is afgesproken dat het aantal verkeersdoden over acht jaar flink moet zijn teruggedrongen.

Tesla Autopilot ziet motorrijders niet – derde dodelijke ongeval in korte tijd

De doelstelling voor 2050 is zelfs dat er in Nederland helemaal geen verkeersdoden meer vallen. Vorig jaar stierven 582 mensen in het verkeer (427 mannen, 155 vrouwen), een afname van 26 in vergelijking met 2020.

Nog nooit zo weinig automobilisten omgekomen

Het aantal fietsdoden schommelt al jarenlang rond de 200 (in 2021 waren het er 207). Onder automobilisten vielen vorig jaar 175 doden en dat is het laagste aantal in meer dan twintig jaar. In 2000 stierven er nog 543 bestuurders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.