Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 5 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie kleine en onverwoestbare auto’s voor 15.000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke kleine onverwoestbare auto koop je voor 15.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Aziatische merken hebben een ijzersterke reputatie, wanneer het gaat om de betrouwbaarheid van hun modellen. Daarbij maakt het niet of jouw auto uit Japan of Korea komt. Dat bewijzen deze drie kleine gezinsauto’s wel!

Occasions: drie kleine en onverwoestbare auto’s voor 15.000 euro

  • Hyundai i20 (2014 – 2020)
  • Mazda 2 (2015 – 2020)
  • Suzuki Baleno (2016 – 2019)

Hyundai i20 (2014 – 2020)

Deze i20 is een prima doordachte auto. De kofferbakinhoud is met 325 liter misschien niet de allergrootste, maar de Hyundai biedt moeiteloos ruimte aan vier volwassenen. De voorstoelen zitten uitstekend, met de kanttekening dat je niet al te breed moet zijn. Het onderstel van de Hyundai is voor dit deel van de markt lekker comfortabel.

Occasions: drie kleine en onverwoestbare auto's voor 15.000 euro

De koppeling grijpt hoog aan: verder schakelt de vijfbak fijn. De 1.2-liter motor voldoet, maar de 1.0-liter turbo is net wat vlotter in de omgang. Ook daarmee rijd je met gemak 1 op 16. Bij de merkdealer in Zoetermeer staat een witte 1.0 ‘Comfort’ (2018, 65.000 km) voor € 14.995.

Oordeel van de Wegenwacht

Autokenners weten het al lang: auto’s uit Zuid-Korea zijn kwalitatief even goed als hun Japanse tegenhangers. Niet geheel toevallig levert Hyundai auto’s af met vijf jaar overdraagbare fabrieksgarantie, zolang de auto is onderhouden bij de officiële dealer.

Mazda 2 (2015 – 2020)

Hoewel het geen sportwagen is, rijdt deze generatie van de Mazda 2 nét even lekkerder en leuker dan vrijwel elke andere auto in deze klasse. Hij stuurt en schakelt met veel gevoel. De vering is aan de stevige kant, maar zeker niet oncomfortabel.

Occasions: drie kleine en onverwoestbare auto's voor 15.000 euro

Mazda doet alles ook in dit segment anders dan de rest. Onder de motorkap geen driepitter, maar een 1.5-liter viercilinder die uitblinkt in souplesse en smeuïge trekkracht. Toch rijd je er nog steeds met gemak 1 op 17 mee. Achterin is de Mazda niet heel ruim. Met een inhoud van 280 liter geldt dat ook voor de bagageruimte. Bij de Mazda-dealer in Waddinxveen stuiten we op een blauwe ‘Dynamic’-uitvoering (2018, 67.000 km) voor € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht kent bij deze generatie Mazda 2 één euveltje dat wel eens vaker voorkomt. Het gaat om een onvolkomenheid in de aansturing van de dynamo, die daardoor niet laadt. Vervolgens trekt de auto de accu leeg. Met een noodgreep – en eventueel starthulp – helpt de Wegenwacht je weer op weg. De dynamo moet naderhand in de garage even worden nagelopen. Verder is ook deze Mazda hartstikke betrouwbaar!

Suzuki Baleno (2016 – 2019)

De Baleno wordt nieuw niet meer geleverd, terwijl het model de bestsellers in deze klasse op diverse vlakken keihard om de oren slaat. Zo is de Suzuki tot wel 200 kilogram lichter dan de concurrentie, wat flink scheelt in het verbruik én de motorrijtuigenbelasting. Hij biedt niet alleen een hoop ruimte aan z’n inzittenden, maar ook aan hun bagage: de kofferbak heeft een inhoud van maar liefst 355 liter.

Occasions: drie kleine en onverwoestbare auto's voor 15.000 euro

Het lagere gewicht maakt de Baleno lekker vlot. De Suzuki werd ook verkocht met een mild hybride aandrijflijn, waarmee 1 op 20 goed haalbaar is. Bij de merkdealer in Vlaardingen adverteren ze voor € 14.699 met een witte ‘High Executive’ (2018, 52.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Van de Baleno valt niet te verwachten dat die z’n bestuurder in de steek laat: de Wegenwacht kent niet één probleem dat bij dit type Suzuki vaker voorkomt.

Ons advies voor de occasions

Geen van deze drie auto’s doet onder voor de bestsellers in deze klasse. Met ons budget zit je bij Volkswagen, Opel en Ford ook vast aan wat oudere exemplaren, met meer kilometers. Als we er één moeten kiezen, gaan wij voor de ondergewaardeerde Suzuki.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.