Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 21 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit: Volvo V70 R AWD

De Volvo V70 R AWD is samen met de 850 T-5R een van de meest aansprekende Volvo’s van de afgelopen 25 jaar. Met een 300 pk sterke vijfcilinder en de heerlijke kleurencombinatie is het een cultauto in wording. Na het zien van deze Peters Proefrit weet je precies waarom.

 De Volvo V70 R AWD is op basis van de tweede generatie V70 en werd geleverd tussen 2003 en 2007. Samen met de 850 T-5R is het een van de meest aansprekende Volvo’s van de afgelopen 25 jaar. Dat eerste R-model uit 1995 heeft al een klassieker- én cultstatus, terwijl deze V70 R goed op weg is om hetzelfde te bereiken. Een van zijn charmes is natuurlijk het uiterlijk. Beschaafd, doch krachtig. Zeker in dit flash green met dit leren interieur. Dé combi.

Uitbundig

De Volvo V70 R AWD staat de subtiele R-aankleding geweldig. De grille heeft zwart gaas en een matgrijze omlijsting. De voorbumper heeft een grotere koelopening en een R-badge maakt de sportieve aanblik compleet. Opvallender wordt het met de vijfspaakswielen en de grote Brembo-remmen. Aan de achterzijde die bescheiden (en exclusieve) dubbele uitlaatpijp en de tegen meerprijs geleverde achterspoiler. Het staat hem goed en onderstreept met smaak het sportieve karakter. Dat geldt zeker voor het fraaie interieur met blauwgekleurde meters, stijlvolle sticksels en weldadig leer. Een voor Volvo ongekend uitbundige werkplek.

Roffelen

Dat uitzinnige randje aan de Volvo V70 R AWD past perfect bij het stormachtige motorkarakter, want uiteraard ligt er een vijfcilinder onder de kap. Door een vergrote cilinderinhoud, een royale KKK-turbo, twee tussenkoelers en een verstevigd binnenwerk produceert de 2,5-liter liefst 300 pk. Fors meer dan de V70 T5 die 250 pk uit een 2,3-liter vijfcilinder leverde. Dat moest ook wel, want met 80 mille was de V70 R ruim 30.000 euro duurder dan de T5! De vijfcilinder roffelt ruig, de turbo fluit hees en de aandrijflijn bulkt van het karakter. De trage vijftrapsautomaat haalt het venijn iets uit de vurige vijfcilinder, maar er blijft genoeg geldingsdrang en agressie over.

Vierwielaandrijving

De brute kracht kan de Volvo V70 R AWD altijd kwijt door standaard vierwielaandrijving. Een Haldex-koppeling legt de nadruk op de vooras. Als daar tractieverlies ontstaat, wordt de achteras er nadrukkelijker bij betrokken. Maar er is meer, want tijdens het insturen wordt er meer momentum naar achteren gestuurd en zo kun je licht oversturend bochten aanvallen. Daardoor draait die zware neus best goed naar binnen. Vervolgens wordt hij in de bocht neutraal en op het gas ontstaat er uiteindelijk wat onderstuur.

Spijkerhard

De Volvo V70 R AWD kan op een veilige, gecontroleerde manier veel tempo ontwikkelen. De besturing gaat zwaar, geeft een taaie weerstand en biedt niet veel gevoel. Maar de auto reageert voor een bijna 1700 kg zware stationwagen voldoende scherp op het stuur. Zeker met de continu variabele Öhlins-dempers in de sportiefste Advanced-modus, want dan is hij spijkerhard om rolbewegingen tegen te gaan. Met effect en het verschil met de softe Comfort-stand is groot, waardoor deze V70 R meerdere gezichten heeft. Maar altijd met dat uit duizenden herkenbare stemgeluid van de markante vijfcilinder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.