Autovisie
Autovisie Nieuws 2 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe auto voor IKEA-baas Kamprad? Deze moet hij nemen

Ingvar Kamprad, oprichter van IKEA en een van de rijkste mensen ter wereld, heeft na 42 jaar (!) weer belasting betaald. Zijn vermogen wordt door Bloomberg geschat op 35 miljard euro, maar ondanks dat zou hij al sinds 1993 in een Volvo 240 rijden. Een auto die inmiddels toch wel op moet zijn.

De Zweedse Kamprad betaalde tot voor kort geen cent belasting over zijn vermogen omdat hij tot 2014 in Zwitserland woonde. Nu hij is teruggekeerd naar zijn vaderland is de fiscus echter wel aan zijn deur komen kloppen, dus heeft Kamprad over vorig jaar 600.000 euro aan belasting afgedragen. Wat natuurlijk een schijntje is als je het vergelijkt met zijn immense rijkdom.

“De Zweedse Kamprad betaalde tot voor kort geen cent belasting”

Een rijkdom waar de gepensioneerde IKEA-baas niet mee te koop loopt of zelfs maar van lijkt te genieten. Alles bij Kamprad staat in het teken van spaarzaamheid. Hij vliegt altijd economy class, gaat het liefst met de trein, slaapt in budgethotels, had in Zwitserland een bescheiden woning en zou zich al jaren in een oude Volvo 240 Estate verplaatsen.

Volvo 240

Maar ja, ondanks hun bomvrije imago zijn ook Volvo’s eens aan het einde van hun latijn. En wat moet Kamprad dan kopen? Hij wil niet te diep in zijn buidel tasten waarschijnlijk, is op zoek naar een echte pakezel (anders koop je geen 240 Estate) en let ook op de centen als het op bijkomende kosten aankomt. Geen nood, mijnheer Kamprad. Autovisie weet raad.

Dacia Logan MCV

Ruim, no-nonsense, goedkoop, karig uitgerust. Kortom, ideaal voor de op negen na rijkste man ter wereld, die regelmatig ’s ochtends naar de IKEA gaat om goedkoop te ontbijten.

Mitsubishi Outlander PHEV

Wij propageren liever niet de aanschaf van dit stuk vreugdeloosheid, maar Kamprad woont in Zweden en daar worden plug-in hybrides suf gesubsidieerd. Dus zou de wagen hem geen zak kosten.

Skoda Superb

Skoda Superb

Voor als de Logan MCV toch net iets te spartaans is. In de Superb vindt Kamprad zeeën van ruimte en meer dan een toefje comfort voor een concurrerende prijs.

Volvo V70

Inmiddels een uitlopend model. Zijn opvolger, de Volvo V90, komt volgend jaar op de markt, dus misschien kan Kamprad er een dealtje uitslepen. Bovendien rijdt hij dan Zweeds. Vast ook belangrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.