Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Video 25 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Lotus Emira: Een goed begin van het nieuwe Lotus? – review

De Lotus Emira moet de purist aan boord houden, maar ook een veel bredere doelgroep uitnodigen. Na een eerste rij-indruk weten we of dit goed nieuws is.

Vrolijke gezichten, gemoderniseerde gebouwen en een positieve vibe op het Lotus-complex in Hethel. Dat heeft alles te maken met de ruim 500 miljoen pond die moederbedrijf Geely sinds 2018 in het Engelse merk heeft gepompt. Sinds de Chinese adoptie gebeurt er weer echt wat en dat was nodig om te overleven. De ambities zijn groot.

Het motorenaanbod van de Lotus

Het motorenaanbod start met de bekende 3,5-liter V6 van Toyota die door Lotus van een Amerikaanse Edelbrock-compressor wordt voorzien. Hij levert 400 pk en 420 Nm in combinatie met een handgeschakelde zesbak of naar keuze een zestraps automaat met koppelomvormer. Over een half jaar is de Emira ook beschikbaar met een 2,0-liter viercilinder AMG-motor met 360 pk en 430 Nm.

Lotus Emira

Medio 2023 komen de kalere versies met beide krachtbronnen, want eerst komen de royaal aangeklede First Edition Emira’s. Reken voor de viercilinder op grofweg 115.000 euro en voor de V6 richting de 140.000 euro. Daarmee komen ze precies in het bereik van achtereenvolgens de 718 Cayman S met 350 pk en de 400 pk sterke Cayman GTS 4.0.

Hoe is de rijervaring van de Emira?

Op de openbare weg wist de Lotus een uitgebalanceerde en verfijnde indruk te maken, maar op het testcircuit plaatsten we wat kanttekeningen. Niet door de paar opwarmende verkenningsronden in een exemplaar met Sport-chassis en Cup 2-banden. Die voelde strakker, communicatiever en scherper dan de eerder gereden Tour-versie.

Lotus Emira

De snellere rondjes moesten we vervolgens maken in een variant met Tour-onderstel op de Goodyear-banden. Dat gaat tot op zekere hoogte goed, maar zodra je in de buurt van de grenzen komt, wordt hij rommelig. Met het ESP aan niet, want dan wordt de Lotus Emira tijdig beteugeld. In de vrijere trackstand mag je de eigen reflexen testen en met alles uit moet je bij de les zijn.

Samenwerking Alpine-Lotus nog niet beklonken 

De gewichtsverplaatsingen door de rollende en duikende neus zorgen voor onbalans. Daardoor stuurt hij ook niet lekker in en echt happen doet de voortrein nooit. Het puntige en directe gevoel van de Evora ontbreekt. Je moet hem geregeld met twee instuurbewegingen naar binnen dwingen en dan meteen op het gas om het sper te laten dichtklappen. Vervolgens zakt hij op zijn kont, waardoor de lichte voorkant rechtdoor wil en pas door gas te houden naar binnen wordt gedrukt.

Lotus Emira

Bekijk de video voor nog meer informatie over de nieuwste sportwagen van de mannen uit Hethel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.