Autovisie
Autovisie Nieuws 25 jul 2022
Leestijd: 1 minuut

Volkswagen-topman Herbert Diess alsnog weggestuurd

Topman Herbert Diess verlaat het Volkswagen-concern. Niet geheel met vrije wil, hij wordt gedwongen zijn positie, die hij nog even dacht aan te vechten, op te zeggen. Tijdens een zakenreis naar Amerika werd intern besloten Diess op een zijspoor te zetten. Zijn positie bleek onhoudbaar na hevige kritiek van vakbonden en aandeelhouders.

Ja hoor: topman van Volkswagen staat alwéér ter discussie

‘Volkswagen-top neemt donderdag besluit over aanblijven Herbert Diess’

Unaniem

De 63-jarige Diess werd in april 2018 aangesteld als bestuursvoorzitter, drie jaar nadat aan het licht was gekomen dat Volkswagen had gesjoemeld met emissiegegevens van zijn dieselauto’s. Maar ondanks zijn korte periode in de bestuurdersstoel zorgde zijn koers geregeld voor interne aanvaringen. Verschillende malen werd over zijn positie gediscussieerd. De laatste maal zorgde ervoor dat iedereen het vertrouwen in de Oostenrijker opgaf. De 20-koppige raad van commissarissen, waarin de aandeelhoudersfamilie Porsche-Piëch zitting heeft, staat unaniem achter het besluit.

Herbert Diess
Herbert Diess

Diess had als missie van Volkswagen de grootste producent ter wereld van elektrische auto’s te maken en lanceerde hiervoor een investeringsplan van €52 miljard. Hij botste wel veelvuldig met de machtige Duitse ondernemingsraad en zorgde vorig jaar voor woede bij de vakbonden door te suggereren dat Volkswagen in Duitsland 30.000 werknemers te veel heeft. Het ontslag van de topman wordt door de ondernemingsraad dan ook positief ontvangen.Interieur VW ID.3

De topman wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de problemen die het samenvoegen van de softwareteams meebracht, zoals vertragingen bij autoproducties en kostenoverschrijdingen.

Uiteraard staat de opvolger voor Diess al klaar. Intern schuift het concern Oliver Blume door. Dat is de hoogste baas van Porsche. Hij werkte in het verleden voor de merken Audi, SEAT en Volkswagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.