Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 17 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Samenwerking Alpine-Lotus nog niet beklonken 

Hoewel Alpine en Lotus zelf aankondigden hun toekomstige sportwagens gezamenlijk te ontwikkelen, is volgens Lotus-directeur Matt Windle nog niets definitief.

Windle houdt de deur op een kier. Hij zegt in gesprek met het Britse AutoCar dat het nog niet vast staat dat de Alpine en Lotus tezamen een sportwagen uitbrengen. De twee merken bekijken nu op welk vlak ze kunnen samenwerken en of het voor beide partijen interessant is.

Geen concurrentie op dezelfde markt

De Lotus-topman bekijkt het positief: “Als we doorgaan zullen het verschillende auto’s zijn, omdat we niet met elkaar willen concurreren op dezelfde markt. Op dit moment vordert het project in het tempo dat we zouden verwachten.”

Lotus,

De technische basis wordt gelegd door het zogeheten LEVA-platform. Lotus noemt de auto intern Type 135 EV. Hij staat voor 2026 gepland. Binnen de Engelse autobouwer wordt dat model als Esprit aangeduid en binnen Alpine staat het model te boek als de opvolger van de A110. Voor de aandrijving zorgt een elektrische aandrijflijn, die uit de koker van Lotus moet komen. De Engelsen verzorgen bovendien de architectuur.

Toekomstplan Alpine

De ontwerpafdeling van Renault levert het ontwerp van de Alpine aan, maar besteden de productie vervolgens aan Lotus uit. De naam van de elektrische Alpine is gelinkt met het verleden. Autovisie onthulde anderhalf jaar geleden al dat Alpine de aanduidingen M65-EV, M45-EV en M45-H2 registreerde.

Familie-uitbreiding voor Lotus en Alpine

Volgens Windle is het design reeds bevroren. Voordat de auto komt, heeft Lotus zijn modellengamma flink uitgebreid. Naast de kakelverse Emira komt de Eletre. De crossover vormt de technische basis voor een kleinere SUV en een sportsedan vormt. Daarna volgt de Type 135, die intern ook Esprit wordt genoemd.

Lotus Type 132 Lotus Eletre
Lotus Type 132, de Eletre Noel van Bilsen

Bij Alpine wordt eveneens aan verdere familie-uitbreiding gewerkt. In thuishaven Dieppe, waar dit jaar vermoedelijk meer dan 3.000 sportcoupés worden gemaakt, gaan de Fransen een crossover maken. Daar blijft het niet bij. Alpine plant een modellengamma met meerdere modellen voor diverse segmenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.