Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 13 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Is de Mercedes-Benz EQE een betere elektrotaxi dan Tesla?

De Mercedes-Benz EQE zeilt in de slipstream van de EQS met dezelfde elektrotechniek het E-segment in. Krijgt hij het perfecte sleepje van het elektrische vlaggenschip en is het een EQS-light?

De Mercedes-Benz EQE is de volgende stap in het elektrische EQ-offensief. Het merk hanteert de traditionele aanvalsstrategie. Ze beginnen bij het topmodel en laten de techniek afzakken naar de niveaus daaronder. Vorig jaar verscheen de EQS als het fluisterstille equivalent van de S-klasse. Hij staat op het nieuwe EVA-platform en op basis van die modulaire opbouw is ook deze EQE. Hij verhoudt zich tot de EQS als de E-klasse tot de S-Klasse.

Niet harmonieus

Het zeer gestroomlijnde koetswerk van de Mercedes-Benz EQE heeft kleine overhangen en een korte kont. Het lijkt alsof de greenhouse iets te ver naar achteren is verschoven. Niet het meest harmonieuze lijnenspel van de firma, wel een auto met veel beenruimteDe wielbasis meet 3,12 meter waarmee de afstand tussen de wielen 9 centimeter minder is dan bij de EQS. Van bumper tot bumper is het verschil 26 centimeter. Maar de afstand tussen de assen is 18 centimeter uitgerekter dan van een reguliere E-klasse. Terwijl de totale lengte van de EQE met 4,95 meter maar 2 centimeter langer is.

Stabiele laadcurve

De royale wielbasis van de Mercedes-Benz EQE wordt gebruikt voor het accupakket. Dat heeft een bruikbare capaciteit van 90,6 kWh en dat is de ‘kleine’ accu van de EQS. Bij een laadstation is het niet de absolute ster, maar moet hij scoren met een langzaam dalende laadcurve. Zo trekt hij aan de AC-paal standaard 11 kW binnen en optioneel 22 kW. Aan een snellaadstation piekt hij op 170 kW. Daarmee is hij niet grensverleggend. Wel weten we inmiddels van de EQS dat de warmtehuishouding van het batterijpakket goed voor elkaar is. Daardoor worden de cellen in de meeste weercondities binnen de ideale bandbreedte van 20 à 23 graden Celsius gehouden voor een constante laadcyclus. Van 10% naar 80% state of charge zou binnen 32 minuten geklaard moeten zijn.

AMG doet mee

Het leveringsprogramma van de Mercedes-Benz EQE start bij 76.825 euro met de achterwielaangedreven 350+. Zijn achterin geplaatste motor levert 292 pk en 530 Nm. Het plusteken in de aanduiding markeert de versie met de grootste range die volgens de WLTP-cyclus ligt tussen 545 en 660 kilometer. Mocht meer performance wenselijk zijn, dan dient er flinke stap gezet te worden in prijs. Voorlopig krijgt hij alleen gezelschap van de vierwielaangedreven AMG-variant EQE 43 met 476 pk en 858 Nm. Dan staat er 107.680 euro op de factuur. De actieradius bevindt zich tussen 462 en 533 kilometer. Later dit jaar komt er versterking van een 500-uitvoering met 408 pk en een AMG-beul met 687 pk en 1000 Nm.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.