Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Video 31 jul 2023
Leestijd: 1 minuut

Rijdt de Honda e:Ny1 beter dan zijn naam klinkt?

Na de olijke Honda e vond Honda het tijd voor haar tweede EV. We reden in Noorwegen met de Honda waarvoor je op spraakles moet om zijn naam uit te kunnen spreken, de ëNy1. Waar hebben ze dat moeilijke typeplaatje opgeplakt?

Op een B-segment SUV. Een auto met een lengte van 4,38 meter en een wielbasis van dik 2,60 meter. De compacte SUV lijkt op twee druppels water op de auto waarmee hij veel techniek deelt, de Honda HR-V. Het grootste verschil zit hem in de anders gestileerde neus. Die is gesloten en gestroomlijnder en heeft geen grille meer maar een luik waarachter de laadopening schuilgaat. Onder de ‘motorkap’ zit geen verbrandingsmotor meer maar veel elektro-techniek. Zoveel dat er geen ruimte voor een frunk is, voorin heb je dus geen bagageruimte.

Heeft de Honda e:Ny1 bijzondere techniek?

Je zou inderdaad van het technische topmerk Honda wel verwachten dat ze eigenwijze techniek introduceren maar dat is niet het geval. Het merk dat geschiedenis schreef met prachtige VTEC-techniek en hoogvermogende sportauto’s als de legendarische NSX en S2000, kiest met de ë:Ny1 voor een ‘gewone’ configuratie van de elektrische aandrijflijn.

Een elektromotor van 204 pk en 310 Nm drijft de voorwielen aan en haalt zijn kracht uit een opvallend laag geplaatst accupakket met een capaciteit van 78,8 kWh. Daarmee moet hij een maximale afstand van 412 km WLTP op een acculading kunnen afleggen. Het gemiddelde verbruik volgens Honda is 18,2 kWh/100 km. Tijdens onze testritten bleek dat makkelijk haalbaar.

Honda

e:Ny1

7 Score

Pluspunten

  • Bovengemiddeld ruim
  • Rij-eigenschappen
  • Comfortabel en scherp genoeg

Minpunten

  • Niet veel fysieke knoppen
  • Geen baanbrekende specificaties
  • Stevige prijs
  • Moeilijke naam

De Honda e:Ny1 is voor B-segment SUV bovengemiddeld ruim, zeker achterin. Daar kun je ook als 1.90 meter lang mens goed achter jezelf zitten. Ook de rij-eigenschappen zijn prettig: deze Honda voelt veel lichter aan dan de dik 1700 kg die hij weegt. Hij stuurt licht en het onderstel is comfortabel maar scherp genoeg. Als je de Sport-stand kiest, wordt de besturing iets zwaarder maar dat is juist prettig. Het digitale dashboard met een groot centraal scherm van 15,1 inch dat helder is ingedeeld in drie overzichtelijke secties. De hele cockpit werkt goed maar heeft minder fysieke knoppen dan wij zouden willen. De bouwkwaliteit is zoals we van Honda gewend zijn van een hoge kwaliteit maar sommige materialen zijn van harde plastics en een in het oog springende rand vertoonde nu al veel krassen. Al met al een goede SUV die geen grenzen verlegt want zijn 78 kW laadsnelheid, actieradius en rij-eigenschappen zijn niet baanbrekend. Zijn grootste handicaps zijn zijn stevige prijs en grote concurrentie van alle mogelijk merken. Verder is hij makkelijk in de omgang ondanks zijn moeilijke naam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.