Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 31 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Het rijdende experiment van BMW, de Z1 – Peters Proefrit

BMW Z1 kent iedereen kent door zijn bijzondere deuren, maar hij was om meerdere redenen een rijdend experiment.

De BMW Z1 was een studiemodel voor toekomstige technieken en de Z stond niet voor niets voor Zukunft. Het was de eerste roadster van BMW sinds dertig jaar en het begin van een nieuwe Z-modelllijn. Onderhuids was er meer aan de hand. Hij diende eigenlijk als prototype voor de nieuwe achterwielophanging van de E36 3 Serie. Deze zogenoemde Z-as was een multi-link constructie en BMW plande geen productie voor de Z1. Totdat het publiek heel enthousiast op de Z1 reageerde. In 1989 startte daarom de productie en in Nederland is hij mondjesmaat verkocht. Dat is niet verwonderlijk met zijn prijs van destijds 145.000 gulden.

Vlakke bodem

De BMW Z1 was echt iets speciaals met kunststof plaatwerkdelen op een verzinkt ladderchassis. Dat galvaniseren was niet alleen voor roestbestendigheid, want het laagje zink bleek ook een versterkende werking te hebben op de lasnaden, waardoor het chassis 25% stijver werd. Verder had de Z1 een vlakke bodemplaat van met glasvezel versterkte kunsthars die op het chassis werd gelijmd en geschroefd. Voor de aerodynamica, maar vooral om de roadster stijver te maken.

Gouden vondst

Innovatief was de BMW Z1 ook door zijn dwarsgeplaatste einddemper in de vorm van een omgekeerde vliegtuigvleugel, waardoor de lift aan de achterzijde verminderde. En dan zijn er nog die waanzinnige deuren. Een gouden vondst. Ze zakken weg in de dorpels en met open deuren rijden is mogelijk om de show te stelen.

E30 klanken

De aandrijflijn van de BMW Z1 kwam van een 325i van de E30-serie. Een klassiek snerpende zes-in-lijn met vooral tussen 4000 en 6500 toeren per minuut veel werklust en mooie klanken. De 2,5-liter lag een stuk lager en dertig centimeter verder naar achteren dan in een 325i. Daardoor had de Z1 een perfecte gewichtsverdeling en is hij mooi in balans. Het onderstel heeft genoeg nonchalance voor comfort en voldoende focus om strak een bocht te pakken. Hij stuurt lekker in, staat vierkant op zijn wielen en de achterzijde is veel stabieler dan van een E30. Het is dan ook een uniek model en de exclusieve start van de Z-reeks, maar vooral door zijn deuren is hij onvergetelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.