Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 13 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit #65: BMW Z3 M Coupé

De BMW Z3 M Coupé heeft heel veel vermogen, een bizar koetswerk, een korte wielbasis en bloedstollende rijeigenschappen. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit neemt Peter je mee in een van de meest extreme M-modellen ooit gebouwd.

De BMW Z3 M Coupé is een van de bruutste modellen die de M-divisie heeft gemaakt. Niet alleen door zijn ongegeneerde macho koetswerk, maar ook door de fenomenale prestaties van zijn atmosferische racemotor. En dan te bedenken dat dit hoogtepunt uit de M-historie er bijna niet was gekomen wegens tijdgebrek. Hij werd uiteindelijk door een groep ingenieurs in de avonduren ontwikkeld, omdat er tijdens kantoren simpelweg geen ruimte voor was. De top van BMW had grote twijfels over het spraakmakende uiterlijk van de coupé, maar de tweede man van het merk, dr. Wolfgang Reitzle, zette door. Onder het motto: niet iedereen hoeft hem mooi te vinden.

Clownschoen

BMW Z3 M Coupé wordt spottend de clownsschoen genoemd. Dat zijn zeker niet mijn woorden. Ik vind het een van de meest aansprekende designs van BMW ooit. Door de brede heupen, de vier uitlaten, de glimmende wielen en de shooting brake-lijn. Een extreem koetswerk uit een periode dat BMW verder juist heel braaf ogende auto’s maakte.

De lange motorkap van de BMW Z3 M Coupé bedekt de 3,2-liter zes-in-lijn motor uit de E36 M3. Het S50B32-blok haalt via de natuurlijke weg adem, heeft zes individuele gaskleppen en variabele timing voor zowel de in- als de uitlaatnokkenas. Een juweel van een motor met een sensationeel karakter. Niet explosief, want de pk’s laten zich bijkans per stuk afroepen. De gasrespons is telepathisch, het toerenbereik lijkt oneindig, de holle inlaatronk klinkt hard en de felle uitlaathuil is dierlijk. In 5,4 seconden schreeuwt hij zich naar 100 km/h en dat is ook nu nog bloedsnel.

Indianenverhalen

De motor van de BMW Z3 M Coupé is maar één van zijn attracties, want het is een groot pretpark voor de liefhebber. De besturing heeft een speklapachtige taaiheid en bulkt van het gevoel. De voortrein reageert weloverwogen op de stuurinput en bouwt geleidelijk veel grip op. De zachte gedempte achteras kan de kracht goed kwijt en graaft zich in tijdens accelereren. Tot het moment dat hij de neus lichtjes naar binnen gaat drukken. Zo ver als je zelf wenst. Het gaspedaal domineert, de besturing corrigeert. Door de nauwkeurig te doseren kracht, kun je hem heel gecontroleerd met de rechtervoet sturen. Dan lijkt hij helemaal niet zo gemeen als de indianenverhalen doen geloven. Scherp, niet listig.

Totdat het begint te regenen. Dan staat de achteras van de BMW Z3 M Coupé ineens op zwenkwieltjes. Door de korte wielbasis komt het overstuur verrassend rap opzetten. Ook als je van het gas afgaat of remt tijdens het ingaan van bochten. Er is daarnaast geen esp als redmiddel en dat betekent oppassen! Vol overgave hard gaan op nat asfalt geeft ongelooflijk veel voldoening. Of schade. Deze Z3 M Coupé in Estoril Blau metallic komt uit 1999, heeft amper 23.000 kilometer gelopen en daar is de staat ook naar. De prijs met 54.950 euro is stevig, maar Classic Master in Roosendaal levert dan ook een topstuk uit de BMW M-historie. Uiterst begeerlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.