Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Je kunt eindelijk zien hoe ver je nog kunt rijden in je elektrische Volvo

Kopers van een elektrische Volvo XC40 keken waarschijnlijk vreemd op toen ze voor het eerst in hun auto stapten. Nergens stond namelijk hoe ver je nog met de resterende accucapaciteit kon rijden. Dat probleem is inmiddels opgelost middels een software-update.

Het is nog altijd een van de grootste vraagtekens voor mensen die elektrisch gaan rijden: wat is de actieradius van de auto? In heel veel elektrische modellen wordt die informatie daarom altijd duidelijk weergegeven in het instrumentarium. Op die manier wordt de bestuurder enigszins gerustgesteld. Niet in de elektrische Volvo XC40, want die auto geeft nergens aan hoe ver je nog kunt rijden met de resterende accucapaciteit.

Accupercentage

In plaats daarvan kun je als bestuurder van een XC40 enkel zien wat het percentage van de batterij is. Ook toont de auto wat het percentage van de batterij zal zijn als je op je gekozen bestemming aankomt. Een schrik voor veel klanten, die naar verluidt massaal klaagden over het gebrek van die informatie.

Overigens kun je wel aan de Google Assistent in de auto vragen hoe ver je nog kunt rijden, al zal de vriendelijke digitale dame je slechts een indicatie van de beschikbare actieradius geven. Ook als je nog minder dan 50 kilometer bereik hebt, zul je plotseling het resterende bereik in het digitale instrumentarium zien.

Stabielere factor

Wie inmiddels enige tijd met de Volvo XC40 rijdt, zal ontdekt hebben dat het gebrek aan actieradius-informatie niet een heel groot probleem is. Het batterijpercentage is namelijk een stabielere factor dan het bereik uitgedrukt in kilometers. Dat laatste is namelijk sterk afhankelijk van heel veel factoren en kan tijdens een rit vaak veranderen. Toch heeft de Zweedse autobouwer deze week een over-the-air-update uitgerold. Daardoor kunnen klanten nu wél te allen tijde de actieradius van hun auto zien.

Volvo C40 Recharge

Volvo voegt namelijk een actieradius assistent aan het infotainmentscherm toe. Daar is de resterende actieradius van de auto altijd in is op te vragen. Daarnaast laat dat scherm nu voor het eerst zien wat het actuele verbruik van de auto is. Ook dat kon je tot op heden niét in een elektrische XC40 zien. Verder geeft de assistent aan welke elementen van invloed zijn op het verbruik en de actieradius van de auto. Zo toont het met grafische elementen op welke manier de instellingen van de klimaatcontrole of jouw rechtervoet het bereik van de auto beïnvloeden. Wil je meer kilometers uit je batterij halen, dan kun je die zaken wijzigen, waarna je direct ziet welke invloed die wijzigingen hebben op het verbruik en bereik van de auto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.