Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 20 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Tesla, Google en Apple voor de rechter gesleept om kinderarbeid

In Amerika start een rechtszaak tegen Tesla, Google, Apple en andere technologiegiganten. Volgens de aanklager faciliteren ze kinderarbeid in landen als Congo.

Congo is de grootste leverancier van kobalt ter wereld, maar helaas neemt het land het niet zo nauw met de mensenrechten. De kostbare grondstof wordt namelijk gedeeltelijk door kinderhanden uit de grond gehaald. Dit wordt vervolgens verwerkt in accumaterialen en komt bijvoorbeeld in uw broekzak terecht in de vorm van de batterij van een mobieltje. Daarnaast wordt ook de auto-industrie een steeds grotere afnemer van kobalt door de groeiende vraag en productie van elektrische aandrijflijnen. Onderdeel daarvan zijn enorme accupakketten.

Misstanden

Het is niet alsof deze praktijken gisteren zijn begonnen en technologiegiganten daardoor niet weten waar ze hun grondstoffen vandaan halen. Volgens Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Terry Collingsworth zijn de grote spelers dan ook medeverantwoordelijk voor het leed dat zich in Congo afspeelt. Uit naam van 13 Congolese gezinnen, waarvan er enkelen zelfs kinderen zijn verloren in de mijnen, sleept hij daarom Tesla, Apple, Dell en Microsoft voor het gerecht. Hij beweert tegenover CBS dat de organisaties ondertussen prima op de hoogte zijn van de misstanden in Congo, maar dat ze er toch aan mee blijven werken.

Vrouw en kind met kobalt in Congo

Ze laten op hun beurt weten wel degelijk bezig te zijn met het aanpakken van kinderarbeid. Apple vertelt dat het meerdere initiatieven op poten heeft gezet waarmee misstanden gemeld en aangepakt kunnen worden. Ook hebben ze de samenwerking met zes leveranciers stopgezet omdat kinderarbeid aan het licht kwam. Dell beweert geen zaken te doen met partijen waarvan bekend is dat ze aan kinderarbeid doen. Ditzelfde laat een woordvoerder van Google weten. Maar al die initiatieven zijn volgens Collingsworth kansloos. Ze vertrouwen erop dat de betrokkenen, die vaak analfabeet zijn en geen toegang hebben tot het internet, het initiatief nemen om aan de bel te trekken. Iets wat ze volgens de advocaat simpelweg niet kunnen.

Gedupeerde gezinnen

Volgens Unicef werken er nu ongeveer 40.000 kinderen in de kobaltmijnen van Congo. 20% van de grondstof wordt daar met de hand uit de grond gehaald. Het is de eerste keer dat er een rechtszaak uit naam van de gedupeerde gezinnen wordt aangespannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.