Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 3 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De Franse 911 die niemand wilde hebben: Alpine A610 V6 Turbo

De Alpine A610 V6 Turbo was gedoemd te mislukken. Hij was duur, gevaarlijk, onbetrouwbaar en werd daardoor een zeldzaamheid. Er zijn van de Franse 911 tussen 1991 en 1995 dan ook maar 818 exemplaren gebouwd. Dat is niet zo verwonderlijk.

In Nederland kostte de Alpine A610 bijna 170.000 gulden, terwijl een Porsche 911 Carrera maar een fractie duurder was. Maar met een 250 pk sterke V6 Turbo, een topsnelheid van 265 km/h en uitdagende rij-eigenschappen kon hij de concurrentie ook aan, want hij is ook onder gewaardeerd.

Discussie

De Alpine A610 stond bij zijn verschijning eigenlijk al achter, want het merk had in de decennia daarvoor geen beste reputatie opgebouwd. De betrouwbaarheid en het uitdagende rijgedrag waren voer voor discussie. Daarnaast stond de naam Renault – soms vóór Alpine dan weer eráchter – het beoogde merkimago in de weg. Het volkse moederbedrijf ontbrak daarom op de A610 en er werd een Alpine-logo voor hem ontworpen.

Volle heupen

Net als de eerdere modellen bestaat ook de Alpine A610 uit een stalen frame met kunststof plaatwerkdelen. De A610 volgde met zijn klapkoplampen de trend in de jaren negentig en dat maakt de neus minder tijdloos. Maar het is een bezienswaardigheid door de volle heupen, de functionele koelopeningen voor de achterwielen, de sierlijke spoiler en de elegante wielen. Geen opgefokte sporter, maar een verzorgde krachtpatser. Zijn positionering als Grand Tourisme wordt duidelijk als het portier openklapt. Leer, airco en een audiosysteem om zijn intenties te benadrukken. Met twee kuipjes achterin om het een bruikbare 2+2 te maken. Een bagageruimte ontbreekt!

Lotus

Onder de zwarte afdekplaat ligt namelijk de tot 3,0-liter vergrote PRV V6-motor met turbo. Het is een beheerste, doch sterke turbomotor met bijna al zijn trekkracht paraat tussen 2000 en 5200 toeren per minuut. Er is geen turboklap, maar een stevig aanzwellende golf van koppel. De neus veert dan uit en die gewichtsverplaatsing laat zich voelen in de besturing. Die bruist in de handen. Met gevoel, een stroperige weerstand en precisie spreekt het sportstuur een taal die Lotus-rijders ook zullen begrijpen. Puur en duidelijk.

Alternatief

Dat geldt min of meer ook voor zijn rijgedrag van de Alpine A610. Het lichtvoetige is er wel af, maar hij is strak geveerd en mooi gedempt. Om comfortabel hard te kunnen op de Route Nationale, maar ook op een Alpenpas. Met zijn prestaties en rijeigenschappen was de Alpine A610 een serieus alternatief in de topklasse. Maar zijn exclusiviteit bewijst dat weinigen daarvoor de hoofdprijs wilden te betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.