Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Reportage 11 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Opel Insignia vs. Mazda 6: kan de middenklasse nog genieten?

Vroeger was alles beter, toch? Toen kon je nog uit allerlei sportieve en bijzondere varianten van auto’s voor de gewone man kiezen. Een Vectra 200 met 150 pk en optionele vierwielaandrijving of de 626, leverbaar als 4WS met vierwielsturing. Voor Autovisie Magazine gingen we op pad met twee vernieuwde D-segmenters voor de huidige middenklasse: de Mazda 6 en Opel Insignia.

Fotografie: Sytse Dijkstra

Het automobiele landschap vertoonde in de jaren tachtig en negentig een heerlijke wildgroei aan opwindende versies van doodnormale middenklassers. Voor de huisvader met plichtsbesef richting zijn gezin, die ook zijn eigen identiteit als autofanaat de ruimte moest kunnen geven. Het was een tijdperk waarin hatchbacks, sedans en stationwagons de mobiliteitswensen nog konden vervullen. 

Nachtmerries

SUV’s en MPV’s bestonden vooral in conceptvorm. Of nachtmerries. Een prachtige periode van de vrije geest. Onderscheidende details bepaalden de verschillende uitvoeringen van één model. Schijfremmen achter, een zestienkleps cilinderkop met een rood kleppendekseleen trotse dubbele uitlaat eronder of een subtiel spoilerlipje op de achterklep. Geweldig!

Van elke auto brachten fabrikanten meerdere sportversies in verschillende gradaties van sportiviteit uit om het imago te versterken en iedereen te bedienen. En anders wel omdat de concurrentie ook een keur aan opgevoerde bread and butterexemplaren leverde. Een topsnelheid van meer dan 200 km/h en een sprint naar 100 km/h in minder dan tien tellen waren toen heel wat

Elektrische zombies

Nu gaat het vooral om de CO2-uitstoot, de elektrische range en de laadtijden. Zelfs de ooit onaantastbaar geachte supercars zijn hun snelheidsoverwicht kwijt en worden geruisloos zoekgereden door elektrische zombiesDe liefhebberij erodeert door milieu-eisen. Met een dikke portemonnee blijft er genoeg te genieten, maar hoe is het voor de middenklasse? Twee onlangs vernieuwde en goed sturende D-segmenters mogen die vraag beantwoorden. Lopen de Opel Insignia en de Mazda 6 voor de muziek uit?  

Wil je alles lezen over het duel tussen de Mazda 6 en Opel Insignia? Snel dan nu naar de winkel voor Autovisie Magazine nummer 7. Liever digitaal lezen? Dat kan ook! Lees hier hoe dat moet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.