Autovisie
Autovisie Reizen 19 dec 2015

Stuurmanswegen: Milford Road in een Nissan Navara

Onze stuurmanswegen zijn in de regel eenvoudig vanuit Nederland bereikbaar. Uitzondering vormt nu Milford Road, in het zuidwesten van Nieuw-Zeeland, minstens 25 uur vliegen en dan nog een volle dag rijden. Maar de schitterende State Highway 94 van Te Anau naar Milford Sound is die trip volledig waard.

Omhoog krullend en brokken steen ontwijkend vraag ik me af waarom de Engelsen ergens in de jaren dertig van de vorige eeuw in hemelsnaam begonnen zijn aan de bouw van een weg naar Milford Sound. Om het wonderschone fjord aan de hand van de Tasmaanse Zee te bereiken, moet je niet alleen door een zo goed als ondoordringbaar regenwoud baggeren, maar moet er ook nog een flinke uitloper van de Nieuw Zeelandse Southern Alps worden bedwongen. En erg veel viel er op dat moment ook niet te beleven aan die diepe inham met supersteile hellingen, zou je zo denken.

“Als moneymaker hebben de Nieuw-Zeelanders er een haventje aangelegd”

Tegenwoordig eigenlijk ook nog niet. Er staat een backpackersverblijf annex klein hotel, eindbestemming voor doorzetters die de Milford Track hebben gehiket of minder avontuurlijk ingestelden die gewoon over de weg zijn gekomen. En als moneymaker hebben de Nieuw-Zeelanders er een haventje aangelegd, van waaruit schepen de toeristen meenemen voor tochtjes waarop bewonderend kan worden gegaapt naar wilde watervallen en gespeurd naar ‘seals’ op de rotsen.

Meer lezen over de stuurmanswegen in het ongerepte Nieuw-Zeeland? Lees het complete artikel ‘Stuurmanswegen: Milford Road in een Nissan Navara’ (€). De laatste editie van Autovisie Magazine is te downloaden via de Autovisie magazine app of  via de Android app (losse edities zijn gratis te downloaden voor abonnees).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.