Autovisie
Autovisie Nieuws 19 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Citroën 2CV: Nieuw uit de doos

Ruud en Mary Kelder hebben een unieke Citroën 2CV 6. Eentje die vijfentwintig jaar geleden uit de fabriek kwam, sindsdien altijd heeft stilgestaan en binnenkort eindelijk de weg op gaat.

“Mijn eerste Eend kreeg ik begin jaren zeventig voor mijn verjaardag”, vertelt Ruud. “Mijn familie had geld bij elkaar gelegd en een exemplaar uit 1959 voor mij gekocht. Het was dus nog een 2CV met een geribbelde motorkap, een peilstok om het brandstofniveau te meten en voordeuren die naar ‘de verkeerde kant’ opengingen. Ik was gelijk om. Na die eerste Eend heb ik nooit meer iets anders gereden. Tot 1996, toen mijn vrouw en ik de auto van mijn overleden schoonmoeder overnamen.

Toch hebben we ook daarna altijd een 2CV gehad. Toen eind jaren tachtig bekend werd dat Citroën zou stoppen met de productie van de Eend hebben wij besloten er nog eentje te kopen. We hadden allebei een goede baan, geen kinderen en konden ons een nieuwe 2CV veroorloven. We hebben hem gekocht met het idee om hem weg te zetten voor later, zodat we ook op onze oude dag nog in een nieuwe Eend zouden kunnen rijden.

“Na mijn eerste Eend heb ik nooit meer iets anders gereden”

Hij heeft sinds 1990 bij een boer gestaan en is nog precies zo als hij de fabriek verliet. Er staat nu 34 kilometer op de teller omdat hij een paar keer is verplaatst. Zo dreigde in 1995 een rivier vlakbij de boerderij buiten zijn oevers te treden en hebben we de Citroën uit voorzorg daar weggehaald. Nu staat hij al een paar jaar bij een garagebedrijf. De 2CV is rijklaar gemaakt en krijgt binnenkort voor de eerste keer een kenteken.

Wat we er daarna mee doen, weten we nog niet. Mijn vrouw wil erin gaan rijden, maar ik neig ernaar om de Eend te verkopen. Er is vast een verzamelaar te vinden die interesse heeft in een gloednieuwe 2CV. Ik zou er overigens wel met pijn in mijn hart afscheid van nemen. Een Eend hoort bij ons. We zijn verliefd op die auto, maar we worden ook ouder en kunnen niet meer zo lang op die typische 2CV-stoeltjes zitten. Wat te doen? Daar moeten we nog maar eens goed over nadenken.”

Eigenaren: Ruud (77) en Mary (67) Kelder
Beroep: gepensioneerd
Auto: Citroën 2CV 6
Bouwjaar: 1990
Geschatte waarde: € 17.500
Gemaakt: 1979 – 1990
Motor: 602 cc tweecilinder boxermotor, 29 pk
Topsnelheid: 115 km/h
Toekomstplannen: “De Eend wordt binnenkort op kenteken gezet. Wat er daarna mee gaat gebeuren, daar zijn mijn vrouw en ik het niet over eens.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.