Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 2 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Occasions opnieuw duurder, maar kopers willen niet meer betalen

De gemiddelde prijs van een occasion is de afgelopen jaren flink gestegen. Dit terwijl kopers een minder voor een tweedehands auto willen betalen dan de maanden voor afgelopen maand.

Uit data van uitverkoopsites Gaspedaal.nl en AutoTrack blijkt dat de gemiddelde vraagprijs van een occasion in januari van vorig jaar 21.219 euro was. De gemiddelde zoekprijs was 16.981 euro. Januari 2023 kost een gemiddelde occasion 24.332 euro en de gemiddelde zoekprijs is nu 18.974 euro.

Het gat tussen vraagprijs en zoekprijs van occasions neemt toe

Het gat tussen zoekprijs en vraagprijs is dus toegenomen. Januari 2022 was dit nog 25 procent, nu is dat ruim 28 procent.

Meest gezochte occasions, occaison
(Afbeelding: Gaspedaal.nl/AutoTrack)

Dat diesels steeds minder populair zijn, is niet enkel bij de nieuwe auto’s zo. Consumenten zoeken in januari 2023 meer dan 40 procent minder naar diesels dan een jaar eerder. Naar diesel hybrides wordt bijna 20 procent minder gezocht.

Deze occasion wil je: Suzuki Swift Sport, speels en betaalbaar

Occasions met een benzinemotor zijn wel in trek, er wordt 1,45 procent vaker op gezocht. De grootste stijging vind je bij de hybride-benzineauto, er werd bijna 17 procent meer op gezocht. Elektrische auto’s stijgen 5,6 procent in het aantal zoekopdrachten.

Handgeschakelde versnellingsbak niet meer populair

De handgeschakelde versnellingsbak is bij occasions niet in trek. In januari 2022 zocht nog 23,2 procent van de consumenten naar een auto met een manuele transmissie, een jaar later is dit nog maar 19,7 procent.

Elektrische occasion, tweedehands auto, occasion. 15000 euro, 15.000 euro, VW GOlf, Volkswagen e-golf
Volkswagen e-GOlf. (Afbeelding: Volkswagen)

Als je kijkt naar carrosserievarianten, dan blijft de stationwagon populair. Toch wordt er iets minder op gezocht. Januari 2022 bestond nog 26,9 procent van de zoekopdrachten uit stationwagens, afgelopen maand was dit 24,7 procent.

Top 10 meest gezochte occasions

De occasions die het meest gezocht werd, is de Volkswagen Golf. Ook de Polo was weer in trek. Zwart, wit, grijs, blauw en zilver zijn de kleuren waarop het meest gezocht wordt. Samen zijn ze goed voor 76,8% van de zoekopdrachten.

Model
1 Volkswagen Golf
2 Volkswagen Polo
3 BMW 3 Serie
4 Audi A3
5 Ford Focus
6 Mercedes-Benz C-Klasse
7 BMW 5 Serie
8 Audi A4
9 Ford Fiësta
10 BMW 1 Serie

Dit is hoeveel elektrische auto’s er daadwerkelijk in Europa worden verkocht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.