Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 1 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoeveel elektrische auto’s er daadwerkelijk in Europa worden verkocht

Elektrische auto’s, je hoort er extreem veel over. Bijna alle fabrikanten zijn ermee bezig en ook uit de Autovisie testgarage zijn ze niet meer weg te denken. Maar hoeveel EV’s worden er nu echt in Europa verkocht?

Eerder lieten we al zien hoeveel EV’s er in Nederland worden verkocht. 26 procent van alle auto’s die in 2022 verkocht werden in ons land heeft een accupakket en een elektromotor in plaats van een brandstofmotor.

Dit is hoeveel elektrische auto’s er daadwerkelijk in Europa worden verkocht

In Europa ligt dit aandeel een stuk lager. Volgens cijfers van Europese branchevereniging ACEA is ruim 12 procent van de auto’s die vorig jaar verkocht werd in de Europese Unie volledig elektrisch. Dat is een stuk meer dan in 2021, toen was nog maar 3 procent van de nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch.

Chinese auto's, Nio ET7
De Nio ET7 is een concurrent van de Tesla Model S. (Afbeelding: Nio)

In totaal werden er in Europa in 2022 zo’n 9,3 miljoen auto’s verkocht. Een flink deel hiervan wordt opgeslokt door auto’s met een deels elektrische aandrijflijn (hybride). 22,6 procent van alle nieuw verkochte auto’s was een hybride. In 2021 was dit nog 19,6 procent.

Dit kost het om de accu van je elektrische auto vol te laden

Benzine- en dieselauto worden langzamerhand minder populair. In 2021 was 40 procent van de nieuwe auto’s voorzien van benzinemotor. In 2022 was dit 36,4 procent. Ook de dieselmotor levert flink in wat verkopen betreft. Van 19,6 procent in 2021 naar 16,4 procent in 2022.

EV’s nog niet overal in trek

Hoewel ook in Nederland de diesel- en benzineauto’s minder populair zijn en de verkopen van de elektrische en hybride auto stijgen, is dat niet overal zo. Opvallend is dat de verkoop van auto’s die op benzine lopen in het vierde kwartaal een groei liet zien van ruim 4 procent. Vooral in Italië (plus 17,4 procent) werden fors meer benzineauto’s aan de man gebracht. Ook Frankrijk (plus 3,5 procent) vertoonde een plus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.