Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 28 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze occasion wil je: Subaru XV, een Japans trekpaard

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Subaru XV.

Subaru kwam in 2011, tijdens de IAA in Frankfurt, op de proppen met de XV. Autovisie reed in 2012 met de Japanner en vroeg zich af: “Subaru denkt met de XV een bescheiden rol te kunnen spelen in het segment waar de Kia Sportage momenteel de hoofdrol speelt. Schat Subaru zijn kansen goed in of sneuvelt de XV al in de montagekamer?”

Test met de Subaru XV

“De zitpositie aan het stuur van de XV is als in een hatchback, maar wel met een hoge instap. De stoelen geven wat weinig zijdelingse steun, maar voldoen verder prima. Opvallend is het goede overzicht door onder meer een dunne A-stijl die 20 centimeter naar voren is geplaatst ten opzichte van de Impreza XV. Het zicht over de rechterschouder is goed en door de grote achterruit ook.

Subaru XV, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

“Op de achterbank van de 4,45 meter lange SUV – of crossover zo je wilt – is de ruimte toereikend voor twee volwassenen en een kind. Halen we de concurrentie erbij dan is de langere en bredere Mazda CX-5 ruimer en de Kia Sportage vergelijkbaar. Alleen de hoofdruimte in de XV is door de lagere daklijn beperkter. Met de inhoud van zijn ondiepe kofferbak behoort de XV met 380 liter tot de kleinste in zijn segment. Zelfs vijftien centimeter kortere modellen als de Qashqai en de ASX hebben een grotere kofferbak. Die van een Mazda CX-5 is zelfs bijna honderd liter groter. Met de achterbank neergeklapt, kan er op een vlakke laadvloer 1270 liter mee. Ook geen grensverleggende waarde.”

Kies niet een occasion met de 1.6

“Alle versies hebben traditiegetrouw permanente vierwielaandrijving en dat is geen geweldig fundament voor zuinigheid. De concurrentie past inschakelbare vierwielaandrijving toe, waardoor de wrijvingsverliezen lager zijn. Het motorenaanbod van de Subaru XV bestaat uit drie boxers. De bekende 2.0 diesel met 147 pk en 350 Nm en de eveneens beproefde 2.0 benzine met 150 pk en 196 Nm. Nieuw is de 1.6 benzine met 114 pk en een koppel van 150 Nm. Deze 1.6 is gebaseerd op de oude 1.5 en heeft een langere slag met een gelijk gebleven boring voor meer koppel bij lage toeren.”

Subaru XV, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

“Op de benzineversies levert Subaru voor 2000 euro een continu variabele transmissie (CVT), de diesel is er alleen met een handgeschakelde zesbak. […] Je moet door de CVT je rijstijl aanpassen om het hinderlijke geschreeuw te voorkomen. Niet prettig, net als de trage gasrepons en de matige acceleratie bij snelheden boven 80 kilometer per uur. Als je dan toch je zinnen hebt gezet op de 1.6, dan zouden wij hem kiezen met de handgeschakelde vijfbak, opmerkelijk genoeg voorzien van een tussenbak.”

Subaru XV, occasion
Het interieur van de gevonden occasion. (Afbeelding: AutoTrack)

“Ook met handbak wordt duidelijk dat de Subaru XV 1.6 underpowered is. Omdat je flink moet planken om acceptabel vooruit te komen, scoorden wij een verbruik van minder dan 1 op 10. Vergeet de 1.6 en kies de 2.0. Dat is op alle fronten de betere motor en slechts 1000 euro duurder dan de 1.6.”

De 2.0-liter boxer is de beste optie

“De 2,0-liter boxer imponeert niet bij lage toeren, maar toeren maken doet hij graag. Hij hangt daarbij fel aan het gas, weet voldoende snelheid te brengen in de 1325 kilogram wegende XV en enthousiasmeert met zijn droge roffel.”

Voor ons onbekende occasion: Honda Accord Crosstour, onterecht onsuccesvol

“Het voordeel van een boxermotor is zijn platte constructie, waardoor hij heel laag in het koetswerk gemonteerd kan worden. Dat levert voordelen op tijdens bochtenwerk en dat merk je. De XV stuurt enthousiast in en je kunt behoorlijk wat snelheid meenemen. Uiteindelijk kondigt onderstuur het grensbereik aan en dan zijn er twee dingen die je kunt doen. Of gas minderen of gas bijgeven. Door dat laatste te doen, haal je de laatste kilometers extra snelheid uit het onderstel en glijdt de XV uiteindelijk voorspelbaar over vier wielen naar de buitenzijde van de bocht.”

De Subaru XV als occasion

Autovisie vindt een Subaru XV met de 2,0-liter boxermotor – zoals je ‘m wil. De auto komt uit 2012 en heeft sinds dien net geen 120.000 kilometer gereden.

Subaru XV, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

De XV occasion beschikt over onderhoudshistorie en heeft – zoals het een Subaru betaamt – een trekhaak. De verkoper vraagt 13.200 euro voor de Japanner.

Bijzondere occasion: Renault Clio V6 met torenhoge kilometerstand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.