Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 14 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

De (terecht) grote mond van de Kia Sportage – Review

Kia is momenteel het bestverkochte merk van Nederland en ook in andere markten gaat het goed. De Koreanen blaken dan ook van het zelfvertrouwen en dat komt terug in de vijfde generatie Kia Sportage met zijn uitgesproken uiterlijk. Heeft hij terecht een grote mond?

Het leveringsprogramma van de Kia Sportage start met een 150 pk sterke 1,6-liter variant met handgeschakelde zesbak voor 34.895 euro. Dan volgt een voorwielaangedreven hybride uitvoering met 230 pk en zestrapsautomaat voor 39.895 euro. Daarnaast is er een stekkerhybride met 265 pk en vierwielaandrijving om het aanbod compleet te maken voor 42.095 euro. Deze kan zo’n 50 à 60 kilometer volledig elektrisch kan rijden.

Gewaagd

De Kia Sportage behoort tot het C-segment en heeft een lengte van 4,51 meter. Dat is vrijwel evenlang als het zustermodel van Hyundai, de Tucson. Een gemiddelde maat voor deze klasse. Het lijnenspel is daarentegen gewaagd en opvallend. Zeker aan de voorzijde.

Draaiknoppen

In het interieur van de Kia Sportage een aantrekkelijke mix van schermen en fysieke toetsen. Het grote navigatiesysteem is gebruiksvriendelijk en werkt voldoende snel. De airconditioning is daaronder geplaatst in een fraai paneel. De bediening ervan is makkelijk met draaiknoppen en aanraakvlakken. Het materiaalgebruik en de afwerking zijn top.

Hybride

De gereden 230 pk sterke Kia Sportage hybride heeft een 1,6-liter turbomotor met 180 pk in combinatie met een 60 pk leverende elektrokrachtbron tussen de viercilinder en de automatische transmissie. Wegrijden gaat elektrisch en daardoor vloeiend. Vervolgens komt de benzinemotor erbij en door een gezamenlijke trekkracht van 350 Nm is de aandrijflijn sterk.

Walkaround

Overigens liepen we onlangs al eens uitgebreid om de Kia Sportage heen. Wil je alle ins en outs van de nieuwe SUV uit Zuid-Korea weten? In onderstaande, twintig minuten durende video hoor je alles over het kersverse model. Ook benieuwd naar onze reviews van bijvoorbeeld de grote Sorento of elektrische EV6? Klik dan hier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.