Autovisie
Autovisie Nieuws 25 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo heet de eerste elektrische auto van Lexus

De eerste, volledig als elektro-auto ontwikkelde Lexus krijgt de naam RZ. Hij verschijnt later dit jaar op de markt.

Waar die naam precies vandaan komt? Recreational Zero, dat is waar de letters RZ vermoedelijk voor staan. De R duidt op de crossover/SUV-vorm, Zero op de elektrische aandrijving.

Specificaties

Hij debuteert met de aandrijflijn 450e, waarbij de e voor electric staat. Wat de betekenis van 450 is, is nog niet bekend. De Japanners kondigen alleen de letters RZ aan en laten de wereld nog raden naar de specificaties van de 4,69 meter lange elektro-SUV.

Wel staat vast dat het model zijn technische basis met de bZ4x van moederbedrijf Toyota deelt. Het modulaire e-TNGA-platform is geschikt voor twee- en vierwielaandrijving. De elektrische Toyota beschikt over een batterij van afgerond 72 kWh. Laden kan die auto met een maximaal vermogen van 150 kW.

Daklijn van de Lexus RZ

De vijfzits RZ heeft een coupé-achtige carrosserielijn, waarover de bZ4x ook beschikt. Lexus is niet het enige andere merk dat van het platform gebruikmaakt. De reeds aangekondigde Subaru Solterra wordt op deze basis gebouwd en verder passen Suzuki en Daihatsu het toe, zij het voor lagere segmenten.

Toyota zelf brengt in ieder geval minimaal zeven modellen uit op deze modulaire basis. Ze dragen allemaal een naam die begint met bZ. Die letters staan voor ‘Beyond Zero’, waarmee Toyota wil aangeven dat het hier gaat om auto’s die op het asfalt geen CO2 uitstoten.

Lexus doopt eerste volledig elektrische model RZ

De elektrische LFA komt echt, Lexus laat de eerste beelden zien!

Elektrische LFA

Binnen vier jaar moeten de nieuwkomers op de markt komen. De afgeleide modellen voor andere merken volgen in de schaduw van de Toyota’s. Het eerste model op de modulaire architectuur verschijnt in ieder geval in 2022. Lexus zelf heeft ook grootste plannen met de bodemsectie, want de Japanse autobouwer liet al meerdere concept cars zien. Onlangs liet Lexus de eerste beelden zien van de elektrische opvolger van de LFA! Op dit moment levert Lexus al een elektrisch aangedreven model. Deze UX is echter een model dat staat op een platform voor benzinemotor, dat aangepast is voor elektro-aandrijving. De RZ is specifiek als elektro-auto ontwikkeld.

Elektrische Lexus LFA
(Afbeelding: Lexus)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.