Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 14 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Toyota trekt ineens enorm blik met elektrische auto’s open

Toyota begint volgend jaar pas met de uitrol van diens eerste volledig elektrische model. Maar er komt meer, heel veel meer. Akio Toyoda, baas van de Japanse fabrikant, trok vanochtend een enorm blik met elektro-auto’s open.

Die vallen allemaal onder het bZ-label van de fabrikant. De bZ4X kennen we inmiddels als eerste elektro-SUV. Dat er meer komt wisten we, maar daar krijgen we nu al heel veel beelden van.

bZ3X, bZ1X en bZ4

Zoals we eerder al schreven, geeft het cijfer (4) en de letter (X) in bovenstaande type-aanduiding aan om wat voor model het gaat. Het getal laat zien waar het model in het Toyota-gamma staat, de letter ‘X’ geeft aan dat het hier om een SUV/crossover gaat. Op de afbeeldingen die Toyota nu de wereld in stuurt, zien we auto’s die nu nog namen als bZ Compact SUV, bZ Crossover en bZ SDN heten. Verwacht dus dat die auto’s de namen als bZ3X, bZ1X en bZ4 krijgen.

Het gaat voor Toyota in totaal om maar liefst 13 auto’s, die je op bovenstaande afbeelding ziet. Daar zien we enkele bekende klanten tussen. Zo staat de bZ4X in het midden, vergezeld door een crossover die doet denken aan de C-HR en een stadsauto a la Aygo X. Op de tweede rij zien we tevens een heuse supercar, een pick-up, terreinwagen en drie commerciële voertuigen.

Laag verbruik

Heel veel concreter gaat het nog niet worden. Op welke termijn we welke auto kunnen verwachten, is nog niet bekend. Wel laat Toyota weten dat het tegen 2030 in totaal 30 volledig elektrische auto’s op de markt wil hebben. Wat betreft de elektrische stadsauto’s doet Toyoda zelf ook een uitspraak: hij en zijn bedrijf mikken voor dergelijke modellen op een verbruik van 125 Wh/km. Dat is een laag verbruik, want veel elektro-auto’s van dit moment verbruiken gemiddeld tussen de 160 en 200 Wh/km.

Toyota deelt elektroplatform e-TNGA met vier anderen

Toyota gaat het overigens niet allemaal zelf doen. Voor elektromodellen werkt het namelijk samen met meerdere autofabrikanten. De aankomende bZ4X is bijvoorbeeld al het resultaat van de samenwerking met Subaru. Ook Suzuki en Daihatsu haken bij Toyota aan. Samen met die merken ontwikkelt en bouwt Toyota auto’s voor het B-segment. Allemaal maken ze gebruik van het nieuwe e-TNGA-platform van Toyota. Binnen vier jaar laat Toyota zelf al zeven auto’s op de elektrobasis zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.