Remco Slump
Remco Slump Nieuws 6 dec 2022
Leestijd: 1 minuut

Zelf schakelen in een elektrische auto? Lexus werkt eraan!

Een elektrische auto heeft geen transmissie nodig. Toch werken ze bij Lexus aan een handgeschakelde versnellingsbak voor in een EV. Waarom? Omdat het leuk is, aldus de verantwoordelijke technici.

Kennelijk is het project begonnen als een gesprek tussen Lexus-ingenieurs, die aan het opsommen waren wat ze waarderen aan een auto met verbrandingsmotor. En een van de zaken die werd genoemd was een handgeschakelde versnellingsbak.

Lexus werkt al lang aan handbak voor elektrische auto

Lexus werkt inmiddels al drie jaar aan een handbak voor elektrische auto’s. Wat verbazingwekkend is, want het merk zelf loopt nou niet bepaald voorop op EV-gebied. De UX 300e is teleurstellend, de RZ 450e komt eraan en is onderhuids een Toyota bZ4X.

Duik in de prijslijst: de eerste volledig elektrische Lexus

De ‘handgeschakelde transmissie’ schakelt niet echt

Over de elektrische UX 300e gesproken, er rijdt inmiddels een prototype rond met de nieuwe handbak van Lexus. Hij heeft drie pedalen en een pook, maar schakelt niet echt. De ‘transmissie’ doet vooral heel hard zijn best om te simuleren dat hij schakelt.

Lexus Electrified Concept
(Bijschrift: Lexus)

Als bestuurder moet je bijvoorbeeld de koppeling goed bedienen, want anders slaat de UX 300e af. Niet echt, natuurlijk, want het ‘afslaan’ is gewoon in de elektrische aandrijflijn geprogrammeerd om de schakelervaring zo natuurgetrouw mogelijk te laten zijn.

Lexus RX beter dan (hybride) BMW X5?

Om de persoon achter het stuur een beetje te helpen met schakelen, klinkt er in de cabine van het Lexus-prototype nepmotorgeluid. De elektromotor is immers zo goed als stil en gaat in werkelijkheid niet van verzet naar verzet.

Handbak toegepast in de opvolger van de Lexus LFA

Volgens Lexus is de gesimuleerde handbak niet zomaar een geintje. De ‘transmissie’ wordt naar verluidt toegepast in de opvolger van de LFA, die we reeds hebben gezien als Electrified Sport Concept.

Lexus Electrified Concept
(Bijschrift: Lexus)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.