Autovisie
Autovisie Nieuws 21 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Duik in de prijslijst: de eerste volledig elektrische Lexus

Lexus komt met de RZ voor het eerst met een auto die direct vanaf het begin als elektrische SUV is ontwikkeld. Hebben de Japanners met de nieuwe RZ 450e goud in handen? We zoeken het uit met een duik in de prijslijst. 

Toegegeven: met de UX 300e had Lexus eerder een full-EV in het gamma. Dat model deelt echter zijn technische basis met de reguliere UX op benzine. Kortom: de RZ 450e is de eerste elektro-Lexus die van begin af aan als elektrische auto is ontworpen. 

Motoren Lexus RZ 450e

Elke Lexus RZ 450e heeft standaard vierwielaandrijving en twee elektrische motoren, eentje op de vooras (204 pk) en eentje op de achteras (109 pk). Met een totaal vermogen van 313 pk sprint deze SUV naar 100 km/u in 5,6 seconden en haalt hij een top van 160 km/u. De elektromotoren worden gevoed door een lithium-ion batterij van 71,4 kWh; snelladen tot 150 kW is mogelijk. Lexus geeft nog geen WLTP-actieradius op voor de volledig elektrische SUV.

Prijzen Lexus RZ 450e

De prijzen van de RZ 450e beginnen bij 64.595 euro voor de Comfort Line. Dit is een uitvoering met onder andere 18-inch lichtmetalen wielen en, jawel, stoffen bekleding. Ook zul je de voorstoelen en stuurkolom handmatig moeten verstellen. Een niveau hoger staat de Executive Line (vanaf 67.595 euro) met synthetisch leren stoelbekleding, stuurverwarming en elektrisch verstelbare stoelen. Het topmodel is de President Line (vanaf 77.595 euro) met onder meer 20-inch lichtmetaal, veelkleurige interieurverlichting, een head-up display en een uitgebreid Mark Levinson audiosysteem met tien speakers.

Met de RZ wil Lexus de Duitse concurrentie te lijf. Potentiële klanten zullen de auto vergelijken met de Audi Q4 e-Tron (vanafprijs 59.175 euro), de BMW iX3 (69.333 euro) en misschien zelfs de VW ID4 (48.190 euro). De Mercedes-Benz EQC is met 408 pk krachtiger, maar met 73.216 euro ook duurder. Binnen de eigen familie biedt Toyota voor 51.395 euro de volledig elektrische BZ4X. Net als Toyota geeft Lexus tot 10 jaar en 200.000 kilometer garantie.

Standaarduitrusting Lexus RZ 450e

Elke Lexus RZ 450e komt met onder meer stoelverwarming, een multimediasysteem met een 14-inch kleurendisplay en een draadloze telefoonoplader. Illuminated Entry System verlicht de omgeving van de auto bij het uitstappen. De elektrische SUV is al stil van zichzelf, maar dankzij een nieuwe versie van Active Sound Control moet een rit in deze RZ 450e nóg geruislozer verlopen. 

Veiligheidssystemen Lexus RZ 450e

Standaard is de RZ uitgerust met een riante hoeveelheid assistentie- en veiligheidssystemen. Dat betekent acht airbags, parkeerhulpcamera (achter) en parkeersensoren rondom. Front Cross Traffic Alert waarschuwt voor kruisend verkeer en het Lexus Safety System 3 omvat onder meer adaptieve cruise control, rijstrookassistent en verkeersbordherkenning.

In deze nieuwe Lexus open je de deuren niet door aan de deurgreep te trekken, maar door een knopje in te drukken. Vervolgens komen de deuren automatisch een klein stukje naar buiten, waarna je zelf de deur verder kunt openen. Ondertussen waarschuwt het E-Latch-systeem – samen met het Blind Spot Monitoring-systeem – als er fietsers of auto’s in de buurt aankomen. In dat geval geeft de deur wat weerstand, zodat je weet dat je even moet opletten. 

In de twee hoogste uitrustingsniveaus kan de elektro-Lexus ook worden geleverd met een panoramadak (1.695 euro). Dat kan optioneel worden voorzien van een infraroodwerende coating. Hierdoor wordt het in de auto niet te warm of te koud in de zomer of winter. Bovendien kun je met een druk op de knop het transparante glas ondoorzichtig maken.

Lexus baarde opzien met de aankondiging van een zogeheten ‘steering yoke, een soort vlindervormig stuurwiel dat je uit de racerij kent of uit de nieuwe Tesla Model S en X. Volgens Lexus zou de steering yoke de besturing makkelijker maken; je hoeft niet meer met je handen over te pakken in een scherpe bocht. Je kunt dus altijd je handen aan het stuur houden. Dit uitzonderlijke stuurwiel is echter nog niet op de optielijst terug te vinden.

 

Lexus RZ 450e zelf samenstellen

Om onze favoriete Lexus RZ 450e samen te stellen, beginnen we met een Executive Line. Daarbij bestellen we het panoramische dak voor extra licht aan boord. Ook kunnen we nauwelijks de verleiding weerstaan van het Premium Pack, dat ons een elektrisch verstalbare stuurkolom en 20-inch lichtmetalen wielen met 235/50 banden geeft. Dat geeft de stoere RZ 450e net wat extra’s.

Kijk voor meer informatie op https://www.lexus.nl/ voor het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.