Autovisie
Autovisie Nieuws 6 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Lexus RX er niet als zevenzitter komt

Lexus vernieuwt de RX en dat is de vijfde generatie sinds de marktintroductie van de productielijn in 1997. In de afgelopen 25 jaar werd van alleen de vierde editie een zevenzitsvariant aangeboden. Komt er dan van de nieuwe generatie van zelfsprekend ook weer een zevenzitter? Het antwoord is nee.

De fabrikant is duidelijk. De zevenzitter is nu niet aangekondigd en zal er ook niet komen. Wat blijkt, de vraag naar de uitvoering met twee extra zitplaatsen was kleiner dan verwacht. Alleen in Groot-Brittannië lag de afzet ver boven het gemiddelde. Van de vierde generatie Lexus RX leverde de Engelse importeur zo’n 20 tot 25 procent als uitgebouwde variant. Gemiddeld koos in Europa één op de tien kopers voor de uitvoering met twee extra zitplaatsen. Het zijn toch aantallen, zou je zeggen. Maar wat blijkt uit navraag van Lexus bij de RX-clientèle, de bezitters van de tweede carrosserievariant kochten de SUV niet vanwege de derde zitrij, maar vanwege de grotere bagageruimte die het model biedt ten opzichte van het andere type.

lexus rx500h

Breder en dieper

Vandaar dat Lexus ervoor heeft gekozen om niet langer de RX als zevenzitter aan te bieden, maar het laadvolume te vergroten. Hoe groot de bagageruimte in de vijfde generatie is, geeft Lexus nog niet op. De fabrikant laat weten dat het volume toeneemt. Enerzijds door een toegenomen breedte van de auto, anderzijds door de laadlengte te vergroten. De afstand tussen de achterbankleuning en de klep is nu 5 cm groter en dat binnen een gelijk gebleven wagenlengte. De ontwikkelingsafdeling heeft de leuning van de achterbank iets minder volumineus gemaakt en de bekleding van de achterklep uitgehold. De achterbank staat zelfs een centimeter naar achteren.

Voor het eerst met turbomotor

De nieuwe Lexus RX verschijnt begin 2023 op de Nederlandse markt. De onveranderd 4,89 meter lange SUV komt er louter met hybride-aandrijflijnen. Bij de verkoopstart is er keuze uit een RX350h met een geëlektrificeerde 2.5-viercilinder (245 pk), een RX450h+ met 306 pk sterke plug-in hybride-aandrijflijn en een 2.4-viercilinder turbomotor met elektro-ondersteuning en systeemvermogen van 371 pk. Een elektrisch aangedreven versie komt er niet. Het platform is er niet voor geschikt, zegt de autobouwer. Meer over de Lexus RX lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.