Autovisie
Autovisie Nieuws 28 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Wordt dit het topmodel van DS Automobiles?

Voor de Autosalon van Genève 2020 bouwde DS Automobiles de concept car Aero Sport Lounge. Welnu, de fabrikant wil nog een aantal exemplaren maken. Hij gaat in 2024 in productie.

De 2020-editie van de Autosalon van Genève ging overigens niet door. En zo debuteerde de concept car niet op de Zwitserse beursvloer. De auto was in de weken ervoor al aangekondigd. DS stuurde de eerste foto’s destijds de wereld in en dacht op dat moment nog de Aero Sport Lounge op de Geneefse beursvloer aan het publiek te tonen. Dat kwam er door de coronacrisis niet van. De autobouwer gaf later alle details van de concept car vrij. Eén ding hield DS Automobiles achter. Het was de mededeling dat de Aero Sport Lounge zou leiden tot een seriemodel.

DS Aero Sport Lounge

Richting geven

De Fransen brengen in 2024 een nieuw model en die auto komt boven de 7 Crossback en 9 in het leveringsprogramma. De wagen beschikt over een nieuwe carrosserievorm, dat anders is dan de traditionele sedan en de doorsnee SUV. Met de crossover wil DS de kopers van de D-segmenters een nieuwe carrosserievariant bieden. Hoe de wagen eruit komt te zien, is niet bekend. De Aero Sport Lounge geeft echter de richting aan. Natuurlijk is de concept car een echt studiemodel en dat betekent dat de auto niet één-op-één in productie gaat. De designafdeling schaaft de carrosserie van de Aero Sport Lounge bij en geeft het definitieve model een hertekend interieur. De lijn van de auto blijft behouden. Hij zal zo’n vijf meter lang worden, iets meer dan de 4,93 meter van de huidige 9.

DS Aero Sport Lounge

9 Crossback

De naam van het definitieve model is nog een raadsel. De fabrikant gebruikt voor zijn SUV-modellen de toevoeging Crossback. Of die benaming voor de nieuweling wordt aangehouden, is niet bekend. Een optie zou DS 9 Crossback zijn, al zou de naam dan voor verwarring kunnen zorgen, aangezien de fabrikant de auto niet als SUV positioneert. Door zijn lengte zou DS ervoor kunnen kiezen om voor 10 als aanduiding voor de productlijn te kiezen. De combinatie ‘DS 10’ is momenteel nog niet door de autobouwer gedeponeerd. De typenaam is nog wel beschikbaar voor motorvoertuigen.

Sjoerds Weetjes #101: hoe LEGO aan de basis stond van DS 7 Crossbacks lichtunits

500 kW, volledig elektrisch

Anders dan de bestaande 7 Crossback en 9 wordt de productieversie van de Aero Sport Lounge volledig elektrisch aangedreven. Het studiemodel beschikt al over elektro-aandrijving, maar het is de vraag of die specificaties ook daadwerkelijk voor het seriemodel gaan gelden. De Fransen gaven voor de Aero Sport Lounge een motorvermogen van liefst 500 kW op. De elektro-unit kreeg zijn energie uit een accupakket met een capaciteit van 110 kWh. De auto zou in staat zijn om een afstand van meer dan 650 km af te leggen. De technische basis voor de het topmodel van de DS-familie dient het fonkelnieuwe STLA medium-platform. Verbrandingsmotoren komen niet voor de Aero Sport Lounge beschikbaar.

DS Aero Sport Lounge

Italiaanse geboortegrond

De productie van de luxueuze Fransoos zal in Italië plaatshebben. Daartoe wordt de fabriek in Melfi aangepast, zo bericht Automotive News Europe. Het concern zet in Italië een accufabriek neer, die de faciliteit moet gaan bedienen. De productiestart staat voor 2024 gepland. De productieversie van de DS Aero Sport Lounge wordt het eerste model van de Franse autobouwer die in Italië van de band gaat rollen. Het is niet voor het eerst dat er een DS buiten Frankrijk wordt gemaakt. De 4 rolt in Duitsland van de band. Naar verluidt verplaatst DS’ moederconcern de bouw van de 7 Crossback met ingang van de tweede generatie ook naar Italië. De fabriek maakt nu de Fiat 500X en Jeep Renegade.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.