Remco Slump
Remco Slump Nieuws 24 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom deze klassieke lelijkerd bijna 350.000 euro kost

Onze eerste reactie bij het zien van deze klassieke auto is ‘in de shredder ermee’! Want laten we eerlijk zijn, deze Veritas SP90 Spohn uit 1949 ziet er niet uit. En dan hebben we het niet over de staat waarin de roadster zich bevindt…

Nog nooit van een Veritas gehoord? Dat kan heel goed. Het Duitse merk Veritas heeft niet zo lang bestaan – van eind jaren veertig tot begin jaren vijftig – en bouwde vooral racewagens met BMW-techniek.

Veritas SP90 is uniek (op meerdere vlakken)

Deze Veritas SP90 is een one-off. Hij begon zijn leven in 1949 als een standaard SP90, maar werd later door de carrosseriebouwer Spohn van een nogal opmerkelijke koets voorzien.

Je raadt nooit waarom Bob Marley in een BMW reed

General Motors Le Sabre-concept uit 1951

De inspiratie voor deze creatie was kennelijk de General Motors Le Sabre uit 1951, een concept car van designlegende Harley Earl. De futuristische roadster luidde de Amerikaanse trend van staartvleugels en zwaar verchroomde neuzen in.

Veritas SP90
(Afbeelding: Gassmann GmbH)

Vooral de achterkant van deze Veritas lijkt op die van de Le Sabre, met een soort straalmotor in het midden en drie kleine lichtjes op elke vleugel. Wat Spohn met de voorkant van de SP90 wilde bereiken, is ons een raadsel.

Zo steekt Dacia meedogenloos de draak met BMW

Zescilinder lijnmotor van BMW met 100 pk

Oorspronkelijk schijnt de SP90 turquoise geweest te zijn, met ‘sombrero’-wieldoppen in Cadillac-stijl. De vreemde, horizontale grille op de motorkap is nep. Erachter ligt een 2,0-liter zescilinder lijnmotor van BMW met een vermogen van 100 pk.

Waarom de monsterlijke BMW XM in Nederland een succes wordt

Momenteel ondergaat de auto een restauratie

De Veritas is gebouwd in Duitsland, waarschijnlijk voor een Duitse koper. Daarna is-ie in handen gekomen van een Amerikaanse soldaat, die hem begin jaren vijftig naar de Verenigde Staten haalde.

Veritas SP90
(Afbeelding: Gassmann GmbH)

Volgens de huidige verkopers ondergaat de auto op dit moment een restauratie. Wie de vraagprijs van 349.000 euro voor de SP90 neertelt, mag zelf de carrosseriekleur kiezen, aldus de verkoopadvertentie.

Veritas SP90
(Afbeelding: Gassmann GmbH)

Zoals de Veritas er op de foto’s bij staat, krijg je hem dus niet. Maar je moet wel heel erg van unieke automobielen houden om voor deze lelijkerd zóveel geld neer te tellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.