Remco Slump
Remco Slump Nieuws 30 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo steekt Dacia meedogenloos de draak met BMW

De kritiek was niet van de lucht toen BMW anderhalf jaar geleden zijn abonnementsmodel aankondigde. Maandelijks betalen voor stoelverwarming? Wat was dat nou voor onzin?! En dat vindt Dacia ook. Het sympathieke Roemeense merk maakt BMW daarom op een subtiele manier belachelijk.

Wat is er precies aan de hand met BMW? Het Duitse premiummerk introduceerde enige tijd geleden een nieuwe manier van geld verdienen. Klanten konden maandelijks abonnementsgeld betalen voor bepaalde opties, zoals stoel- en stuurverwarming. Waarom? Omdat BMW zegt dat automobilisten die opties niet altijd nodig hebben. In de zomer zijn je kont en je handen warm genoeg.

Betalen voor iets wat al in de auto zit

De controverse zit hem erin dat de hardware voor de stoel- en stuurverwarming (laten we bij dat voorbeeld blijven) gewoon in de auto zit, maar dan uitgeschakeld. Pas als je via het infotainmentsysteem van je auto de functie bestelt, wordt-ie ingeschakeld. Je betaalt dus eigenlijk voor iets wat fysiek al in je auto zit.

Dacia Jogger Hybrid heeft 900 kilometer actieradius

Dacia geeft Heated Seat Saviors weg

Dacia steekt er de draak mee en geeft in Engeland zogenoemde Heated Seat Saviors uit, warmwaterkruiken. De topversies van de Sandero, Jogger en Duster hebben standaard stoelverwarming, maar voor de goedkopere modellen is een simpele kruik met heet water een mooie oplossing, vindt het merk.

 

Dacia
(Afbeelding: Dacia)

Kun je de Heated Seat Saviors in Nederland krijgen? Nee, helaas niet. Alleen in Engeland worden ze aan klanten uitgegeven, in een gelimiteerde oplage van slechts 75 stuks. Let op onze woorden: over tien jaar duiken de Dacia-kruiken bij veilinghuis RM Sotheby’s op als gewaardeerde verzamelaarsstukken.

Dacia Spring nu ook als dikkere ‘GTI’

Dacia gaat nooit aan abonnementsmodel

“De Heated Seat Saviors zijn een grapje”, aldus Luke Broad, directeur van Dacia UK, “maar ze laten wel zien welke richting de auto-industrie opgaat met zijn abonnementsmodellen. Geld vragen voor apparatuur die al in de auto zit, is zeker niet iets wat Dacia ooit gaat doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.