Remco Slump
Remco Slump Nieuws 30 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Wij zijn hartstikke dom, aldus Tesla-baas Elon Musk

Wij zijn sceptisch over de Full Self-Driving-optie van Tesla. Klanten betalen er 7500 euro voor en krijgen er eigenlijk weinig voor terug. Maar Elon Musk ziet dat niet zo. Dat wij twijfels hebben, vindt de controversiële topman maar dom.

“Iets wat alleen slimme investeerders begrijpen – en veel anderen niet – is dat alle auto’s die wij verkopen met een softwareupdate volledig zelfrijdend gemaakt kunnen worden”, zei Musk tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. “Er zijn inmiddels dus al een paar miljoen auto’s waarop we Full Self-Driving met 100 procent marge kunnen verkopen.”

Eén miljoen Tesla-robottaxi’s

Musk: “De waarde van Full Self-Driving stijgt met de ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden, die razendsnel gaan. Op het moment dat het systeem zelfrijdend wordt, stijgt onze vloot flink in waarde.” Hij doelt daarmee op eerdere uitspraken van hem, dat Full Self-Driving uiteindelijk tienduizenden euro’s per auto kan opleveren, omdat Tesla’s als robottaxi kunnen worden ingezet.

Tesla liegt klanten voor: ‘Video zelfrijdende auto in scène gezet’

Echter, Musk heeft al jaren niet meer over die functionaliteit gesproken. Hij beloofde ooit vóór het einde van 2020 met een miljoen autonome taxi’s te komen, maar daarna bleef het stil. Musk roept al bijna tien jaar lang dat volledig zelfrijdende auto’s er binnen nu en een paar maanden aan zullen komen. Tesla is er in al die tijd niet eens bij in de buurt gekomen.

Full Self-Driving Beta blijft Level 2

Full Self-Driving Beta – een proefversie die in de VS door enkele honderdduizenden Tesla-rijders wordt gebruikt – is op zichzelf best indrukwekkend, maar blijft een Level 2-systeem dat constante supervisie nodig heeft. Ook omdat het verre van perfect is en zo nu en dan levensgevaarlijke fouten maakt.

Ontwikkelingen gaan niet ‘razendsnel’

Musk heeft gelijk met zijn opmerking dat volledig autonome auto’s van een onschatbare waarde zouden zijn. Je hoeft geen “slimme investeerder” te zijn om dat te begrijpen. Het probleem is de geloofwaardigheid van Tesla. En vooral van Musk. Hij overdrijft en is veel te stellig in zijn voorspellingen, die veel te laat of helemaal nooit uitkomen.

Tesla onthult: zoveel Tesla-rijders hebben betaald voor gebakken lucht

De ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s gaan “razendsnel”, zegt Musk. Nee, helemaal niet. Dat valt vies tegen. In de laatste paar jaar hebben bedrijven zo’n 100 miljard dollar geïnvesteerd in autonome systemen, meldde Bloomberg in oktober, en de resultaten zijn teleurstellend. Een aantal fabrikanten en specialistische startups heeft de hoop zelfs opgegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.