Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 18 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom de monsterlijke BMW XM in Nederland een succes wordt

Met de BMW XM heeft de M-afdeling eindelijk antwoord op de vraag vanuit de klantenkring om een extra luxe topmodel. En die zou het hier best weleens goed kunnen doen…

Natuurlijk is het makkelijk om vanuit het comfort van je luie stoel voor de computer een moderne interpretatie van de legendarische M1 sportwagen te eisen voor de viering van het 50-jarige jubileum van BMW Motorsport. In de praktijk is zo’n auto helaas veel te duur en complex om de businesscase sluitend te krijgen.

De BMW XM is waar klanten om hebben gevraagd

In plaats daarvan besloot men bij M om zijn klanten eindelijk te geven waar ze al tijden om vragen: een super SUV die qua luxe, aanzien en prestaties kan concurreren met het beste van Porsche, Aston Martin, Land Rover, AMG en alle andere concurrenten.

Nieuwe BMW 5-serie komt er echt in álle smaken

Het resultaat is de BMW XM, die er met zijn vormtaal en dimensies geen twijfel over laat bestaan wat zijn plek in de rangorde binnen BMW is. Wat je ook van het lijnenspel mag vinden, het is in elk geval origineel en door zijn bijzondere proporties (breed, lang, laag) maakt hij in het echt meer indruk dan op foto’s.

Vermogen: 653 pk, elektrische range: 88 kilometer

Indruk maken doet ook de aandrijflijn, bestaande uit BMW M’s bekende 4,4-liter V8 biturbo met 489 pk, die samenwerkt met een 197 pk elektromotor die in de achttrapsautomaat is verwerkt. Samen goed voor een meer dan nuttige 653 pk en 800 Nm.

BMW presenteert de krachtigste X5 en X6: de M Competition

Dankzij een 25,7 kWh accupakket dat onder de bagageruimte vloer is geplaatst, is een elektrische actieradius tot 88 kilometer mogelijk. Vierwielaandrijving is standaard, evenals een sportonderstel met variabele demping- en rolstabilisatie, alsmede vierwielbesturing.

Met voorsprong de zwaarste BMW ooit gemaakt

Met de luxe- en ruimtebeleving aan boord van de XM, zet BMW nadrukkelijk een stap omhoog van wat we gewend waren. Het resultaat is alles bij elkaar wel de zwaarste productie-BMW allertijden, met een gewicht van 2710 kilo.

Laag theoretisch verbruik en dus lage bpm

De plug-in hybride aandrijflijn realiseert anderzijds wel een laag theoretisch verbruik, met een lage bpm tot gevolg. Daarom kan BMW de XM inclusief een zeer rijke standaarduitrusting aanbieden voor minder dan 180.000 euro. En dat is enkele tot vele tienduizenden euro’s minder dan de voornaamste concurrenten moeten opbrengen.

Voor wie een M3 niet genoeg is: dit is de brute BMW M3 CS

Is het daarom waard om voorbij het bijzondere uiterlijk van de BMW XM te kijken? In de onderstaande video laten we je met een uitgebreide testrit alle ins en outs zien, om een antwoord op die vraag te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.